Cum setezi eficient o campanie Google Ads Search

Cum setezi eficient o campanie Google Ads Search

Distribuie Articolul

Cum setezi eficient o campanie Google Ads Search

Contul de Google Ads

Un cont Google Ads poate fi creat in doar cateva minute si iti confera imediat acces la o serie de instrumente extrem de utile.

Nu ma voi concentra pe procesul de creare a unui contul sau a unei campanii de Cautare pas cu pas, exista deja o multime de tutoriale video si articole in acest sens.

Mi-am propus ca prin acest articol sa ajut cititorul sa ia cele mai bune decizii in administrarea campaniilor.

Sau sa inteleaga in mod obiectiv cum functioneaza pentru a putea colabora mai bine cu o agentie de publicitate online.

In cadrul acestui prim pas ai de facut o alegere foarte importanta: contul simplificat sau contul expert.

Contul simplificat automatizeaza in proportie de cam 90% toate setarile necesare crearii si dezvoltarii oricarui tip de campanie Google.

Contul Expert iti confera acces si iti permite folosirea tuturor optiunilor pe care un cont Google Ads le poate pune la dispozitia utilizatorului.

Oricand ai posibilitatea, foarte usor, de-a comuta dintr-un tip de cont in altul. Cu toate acestea, recomandarea mea este sa alegi intotdeauna contul expert din 2 motive extrem de importante:

  1. Automatizarile din contul simplificat s-ar putea sa nu se potriveasca business-ului si sa nu-ti aduca beneficii;
  2. Iti va fi mai greu ulterior, sa te adaptezi la contul expert, dupa ce o perioada ai folosit varianta simpla.

 

Tipurile de reclame care pot fi create intr-un cont Google Ads

In acelasi cont de reclame Google (Google Ads) poti crea, derula, optimiza mai multe tipuri de campanii.

Pentru a putea folosi contul de reclame Google la potentialul maxim trebuie sa intelegem in primul rand informatiile de baza.

Hai sa incepem cu difrenta dintre retelele disponibile pentru afisarea unei reclame cu tipurile de campanii ce pot fi create intr-un cont de reclama Google

Reteaua:

  • Reteaua de Cautare;
  • Reteaua Display;
  • Video;
  • Cumparaturi;
  • Aplicatii.

Tipul de Campanie:

  • Campanie de Cautare:
  • Campanie Display;
  • Campanie Video;
  • Campanie Performanta Maxima;
  • Campanie Discovery;
  • Campanie Locala.

De exemplu, o campanie de Cautare poate fi afisata in reteaua de cautare (motorul de cautare Google, Youtube si alte site-uri partenere), dar si in reteaua Display, afisand anunturile text in locul bannerelor de reclame afisate pe site-urile si blogurile din reteaua Display.

O campanie Display poate rula in reteaua Display si in cadrul retelei de Aplicatii (listate in Google Play, dar nu poate fi afisata in pagina de rezultate Google.

Fiecare tip de reclama vine cu avantajele si dezavantajele sale. Nu exista o reteta de succes universal valabila.

De-a lungul timpului am vazut diferente considerabile in rezultatele obtinute de fiecare companie pentru majoritatea tipurilor de campanii.

Trebuie sa ai in vedere constant business-ul pentru care administrezi reclamele, obiectivele pe termen mediu si lung, sa testezi, sa imbunatatesti, si usor-usor sa descoperi cea mai buna combinatie de reclame.

De exemplu, degeaba vrei sa faci Campanii de Cumparaturi daca nu ai un buget serios. Poate ca acest tip de campanii sunt printre cele mai scumpe din mediul online, iar un buget mic va duce la lipsa de rezultate.

Daca ai o campanie de Performanta Maxima, campaniile de Display, fie ele orientate catre atragerea de clientii noi sau campanii de tip retargeting, nu vor avea rezultate bune, datorita gradului de suprapunere dintre cele 2 tipuri de campanii.

Altfel spus, campaniile de Performanta Maxima, prin algoritmul pe care se bazeaza acopera inclusiv partea de retargeting din promovare.

Similar se intampla, daca rulezi in acelasi timp campanii de Discovery cu campanii in reteaua Display pentru atragerea de clientii noi (obiectiv – awareness).

In functie de complexitatea procesului de decizie in achizitionarea bunului/serviciului pe care il promovezi, s-ar putea sa ai sau nu nevoie de campanii de retargeting.

Acestea ar putea fi eficiente in reteaua Display sau Video, in functie de traseul potentialului cumparator in mediul online.

Ce sunt campaniile Search din contul Google Ads?

Campaniile de Cautare (Search) reprezinta un instrument extrem de puternic in promovarea online.

Principala diferenta, in comparatie cu alte solutii de promovare online (Facebook Ads, Tik Tok Ads, Pinterest Ads, etc.), consta in modul de functionare.

Pe scurt, avem 2 abordari diferite de comparat: publicitatea bazata pe intentie si publicitatea bazata pe interese.

Sa luam un exemplu concret pentru a fi mai usor de inteles.

Daca avem 2 persoane, Matei si Maria, amandoi pasionati de urcatul pe munte. Matei are toate echipamentele necesare, inclusiv ultimele noutati aparute in domeniu. Maria are doar o parte din echipamentul necesar.

Daca vei promova produse pentru o astfel de audienta prin intermediul unul retele sociale, campania ta va afisata ambelor persoane, Matei si Maria, desi Matei nu are intentia de-a cumpara, are deja tot ce are nevoie.

Daca vei promova produsele prin Google Ads Search (sau alte tipuri de la Google) reclama ta fi afisata Mariei si/sau oricaror alte persoane care au cautat pe Google, Youtube, Google Play & Parteneri, termeni de cautare relevanti, anterior selectati.

In acest caz, utilizatorul a manifestat un interes clar, prin efortul depus pentru efectuarea unei cautari pe Google/Youtube …, iar reclama ii este afisata imediat.

Elementele cheie dintr-o astfel de campanie

Cele mai importante elemente din crearea si administrarea unei Campanii de Cautare Google sunt:

Anunturile si calitatea lor

Formularea, textul corect, atractabilitatea, oferta propusa toate sunt importante si vor avea impact asupra pozitionarii reclamei pe care o derulezi si implicit asupra numarului de afisari, numarului de clickuri sau valoarea CTR.

 

Pagina de Destinatie

Pagina de destinatie a reclamelor pe care le administrezi trebuie in primul rand sa se incarce rapid, (utilizatorii nu au rabdare) si sa ofere informatiile si optiunile de care au nevoie.

Foloseste diferite pagini de destinatie in cadrul unui singur Grup de Anunturi, adugand URL-urile relevante inclusiv la nivelul cuvintelor cheie.

 

Termenii de cautare selectati si modelul de potrivire

Nu toate cuvintele referitoare la produsele promovate se vor dovedi a fi utile.

Analizeaza intentia din spatele cuvintelor!

Un exemplu absolut la intamplare: „Mituri despre injectari cu botox” versus „pret injectari cu botox in Bucuresti” nu transmit exact acelasi lucru.

In primul caz utilizatorul se afla in stadiul de informare al unui funnel de vanzare.

Caz in care utilizatorul vrea informatii despre acel serviciu/produs, deci o pagina informativa sau un articol de blog ar fi pagina de destinatie adecvata si nu o pagina de produs dintr-un magazin online sau un „landing page” pentru colectarea de lead-uri.

Elemente care pot face diferenta versus competitie

 

Corelare corecta obiectiv – strategie de licitare  – termeni de cautare

Corelarea corecta a obiectivului cu strategia de licitare si cu modelul de potrivire al termenilor de cautare va influenta cand, cui si in ce fel ii va fi afisata reclama pe care o administrezi.

Structura contului Google Ads

Modalitatea de organizarea a campaniilor poate face diferenta in mod direct intre succes si nereusita.

Un cont poate avea mai multe campanii, fiecare campanie poate avea mai multe Grupuri de Anunturi, fiecare Grup de Anunturi, poate avea mai multe anunturi unice.

Atunci cand creezi campanii si grupuri de anunturi ar trebui sa ai in vedere produsele/serviciile promovate in legatura directa cu audienta vizata (segmentele de public), bugetul disponibil si obiectivele.

Poti avea in aceeasi campanie, buget si texte diferite la nivelul fiecarui grup de anunturi, dar vei avea acelasi obiectiv si aceeasi strategie de licitare la toate grupurile de anunturi, ceea ce nu este intotdeauna cazul.

De exemplu, pentru un magazin de haine, care are o gama larga de produse, nu toate categoriile de produse au acelasi nivel competitiv si atunci se pot obtine rezultate mai bune prin derularea unor campanii distincte cu strategii si abordari diferite pentru fiecare categorie.

Daca pentru categoria „Genti” volumul de cautari lunare este foarte mare atunci o campanie optimizata pe conversii (obiectiv: Sales, Strategie Licitare: Maximizarea Conversiilor/CPA) ar fi abordarea corecta, in timp.

Pe de alta parte, daca pentru categoria de produse „Portofele”, volumul cautarilor este foarte mic, o campanie cu obiectivul „Recunoasterea Marcii/Reach” sau „Trafic site-ului” ar putea fi o abordare mult mai eficienta cost vs rezultate.

Termeni de cautare negativi

Selectarea unor termeni de cautare negativi ajuta enorm la filtrarea expuneri irelevante, la reducerea numarului de click-uri irelevante, la reducerea costului unei campanii indiferent de obiectiv sau de strategia de licitare.

De exemplu, in cazul unui site care vinde arta, iar printre loturile de pe site se afla un tablou de „Nicolae Tonitza”. Adaugarea numelui marelui pictor ca si termen de cautare in Campanie, va declansa afisarea reclamei inclusiv in cazul persoanelor care scriu numele pictorului desi cauta strada sau scoala cu acel nume.

Aceste cautari daca nu vor avea si click-uri vor determina scaderea valoarii CTR, iar daca totusi vor face click pe reclama, acele persoane nu vor converti si vor creste valoarea CPA, prin cost suplimentar pentru vizite irelevante pe site.

 

Numarul si tipul anunturilor active intr-o campanie

In cadrul unei campanii de cautare poti folosi 2 tipuri de anunturi text: anunturi adaptabile si anunturi dinamice

Chiar daca un singur anunt adaptabile este format de mai multe descrieri si titluri iar acestea sunt folosite in diferite combinatii pentru a identifica cele mai bune variante, ai nevoie de mai multe anunturi de acelasi fel intr-o singura campanie.

Minim 3 anunturi adaptabile intr-un singur grup de anunturi pentru a maximiza potentialul acestui gen de campanii.

Pentru a combina anunturi adaptabile si anunturi dinamice intr-o singura campanie, ai nevoie de un grup de anunturi separat pentru fiecare tip.

Este un mix foarte bun de elemente intr-o campanie de cautare, care te ajuta sa acoperi in primul rand zonele de maxim interes prin selectarea termenilor de cautare doriti

Iar in al 2 rand te ajuta sa acoperi si zonele de potential pe care nu le anticipezi cu ajutorul anunturilor dinamice care se compun din descrieri anterior furnizate si termeni de cautare identificati in paginile de destinatie alese pentru acest tip de grup de anunturi.

Urmarirea statisticilor relevante

Fiecare pas din experienta/traseul utilizatorului in online trebuie analizata prin prisma unor metrici dedicati acelui pas.

Aud frecvent, de la persoane cu experienta, ca cele mai importante date de analizat sunt numarul conversiilor si costul acestora.

Eu zic ca nu este doar atat.

Dar mai intai sa lamurim ce sunt conversiile.

Conversiile sunt acele evenimente pe care alegem sa le monitorizam si pot fi de diverse feluri:

  • folosirea anumitor butoane;
  • accesarea anumitor pagini;
  • abonarea la newsletter;
  • completarea unor formulare de contact/programare etc.;
  • realizarea unei achizitii online.

Doar daca analizam cu atentie explicatia de mai sus, putem deduce faptul ca nu doar numarul de conversii pentru abonarea la newsletter si costul lor nu pot fi singuri indicatori de performanta pentru o astfel de reclama.

Mai mult decat atat, pentru a derula o campanie optimizata pe conversii ai nevoie de un istoric de conversii realizate, astfel incat, Google sa poate identifica profilul potentialului client.

Un alt exemplu in acest sens, este cazul firmelor mici, cu bugete mici. Daca nu ai disponibil un buget destul de mare care sa determine un numar minim de conversii in fiecare zi, algoritmul nu-si va poate imbunatatii performanta si nu va livra rezultate satisfacatoare.

Cu cat numarul conversiilor realizate intr-o perioada de 30 de zile este mai mare, cu atat costul per achizitie (CPA) va fluctua mai putin si va avea o valoare medie mai mica.

Daca abia ai creat un cont si ai instalat urmarirea unor conversii pe site, o campanie optimizata pe Conversii nu va functiona sau nu va aduce un rezultat satisfacator.

Nu degeaba in cadrul unui cont de Google Ads ai disponibile mai multe obiective pentru campanii.

Pe scurt, la inceput de drum cu campanii neoptimzate pe conversii trebuie sa obtinem cat mai multe conversii.

Daca ne imaginam traseul unui potential client de la prima cautare pe Google la achizitia finala (Sales Funnel), acesta trece prin mai multi pasi, iar fiecare pas ar trebui analizat cu ajutorul datelor relevante lui:

  • Efectueaza o cautare – volumul de cautari pentru termeni de cautare (cuvintele cheie) selectate;
  • Citeste anunturile/reclamele afisate – Calitatea anuntului;
  • Face click pe unul dintre anunturi – CTR;
  • Viziteaza Pagina de Destinatie – Scorul oferit de Google, Viteza incarcare de paginilor de destinatie, CTR la nivelul paginii respective (afisari versus interactiuni);
  • Realizeaza o conversie – Numarul si tipul conversiilor realizate.

Pe langa o campanie bine setata ai nevoie de pagini de destinatie care sa convinga vizitatorii/utilizatorii sa faca urmatorii pasi, inclusiv achizitia.

Sunt multe elemente care te pot ajuta sa convertesti mai bine la nivelul paginii de produs dintr-un magazin online.

Tracking general si evenimente

In lipsa unui sistem de tracking (urmarirea utilizatorilor) functional pentru campaniile Google, si tu si algoritmul Google va aflati intr-un mare intuneric.

Pentru a putea dezvolta contul, ai nevoie, inca de la inceput de a face aceste configurari, pentru ca usor-usor Google sa invete ce aduce rezultate si ce nu.

Tracking-ul este forma de feedback pentru algoritm, pentru a putea invata, ce, cand si la cine functioneaza.

In mod direct sau cu ajutorul unui developer trebuie sa faci urmatoarele implementari:

  • Trackingul general – acel fragment de cod care insereaza in sectiunea <head> … </head> a fiecarei pagini din site;
  • Trackingul Evenimentelor – sau urmarirea conversiilor importante din site, caz in care se adauga un fragment de cod suplimentar direct in locul in care are loc evenimentul pe care am ales sa-l monitorizam.

Surse de date si interconectarea cu alte produse/servicii Google

Pe baza aceluiasi principiu de feedback pentru algoritmul Google, este foarte important sa-l ajuti, conferindu-i acces la cat mai multe date.

Un cont Google Ads poate fi asociat cu contul de Google Analytics, Google Search Console, Google My Busines, Google Merchant/Manufacturer, Youtube si lista continua.

Un cont Google Ads conectat la Google Analytics va putea analiza mai bine experienta utilizatorului la nivelul site-ului dupa ce-a facut click pe reclama ta.

Totodata, in Google Analytics vei putea identifica si izola mai usor rezultatele obtinute doar din Google Ads, separat de celelalte canale.

Conectarea  Google Ads cu Google My Business, va ajuta algoritmul Google sa urmareasca actiunile din profilul Google, sa colecteze date suplimentare despre utilizatorii interesati sau sa restrangi zona geografica in functie de locatie/locatiile business-ului.

Conectarea Google Ads cu Google Search Console ajuta la urmarirea utilizatorului in procesul de informare si achizitie online, identificarea termenilor de cautare care aduc conversii, urmarirea utilizatorilor cross-channel.

In lipsa acestei interconectari, daca un utilizator vede o reclama realizata de tine, apoi cauta compania dupa nume, acceseaza un rezultat organic si face o achizitie,  Google Analytics va raporta meritul conversiei canalului de Trafic Organic (indiferent de modul de atribuire selectat in ambele conturi)

Iar in ststisticile din Google Ads vei putea gasi interpretat ca fiind meritul campaniei, daca aceste interactiuni au avut loc intr-o perioada scurta de timp.

Etapele de dezvoltare ale unei campanii de cautare

Ca sa-ti fie mai usor, sumarizand toate aspectele discutate, am facut si o lista etapele de dezvoltare ale unei campanii de cautare:

  1. Alege termeni de cautare folosind modelul de potrivire „” pentru a filtra foarte bine.
  2. Grupeaza termenii de cautare pe teme/subiecte.
  3. Creaza o campanie de Trafic, folosind strategia de licitatie Maximizarea Click-urilor, cu cel putin un grup de anunturi pentru fiecare Tema/Subiect care sa contina minimum 3 anunturi text adaptabile.
  4. Adauga in aceeasi Campanie, Grupuri de Anunturi Dinamice pentru unele sau toate Temele/Subiectele organizate.
  5. Adauga toate tipurile de extensii relevante.
  6. Ruleaza campania pentru 2 saptamani fara niciun tip de audienta selectat.
  7. Adauga segmente de public folosind optiunea de targetare: Observare.
  8. Colecteaza date si monitorizeaza.
  9. Schimba obiectivul Campaniei din Trafic in Vanzari/Clienti Potentiali (Sales/Leads).
  10. Schimba strategia de licitare din Maximinarea numarului de click-uri in Maximizarea Conversiilor
  11. Testeaza audiente noi in cadrul campaniei.
  12. Alege termenii de cautare performanti si elimina celelalte cuvinte.
  13. Alege cele mai performante Segmente de Public si targeteaza-le prin Directionare.
  14. Schimba strategia de licitare din Maximizarea Conversiilor in Valoarea Conversiilor.

Daca nu te descurci, apeleaza la ajutorul echipei WebHipsters pentru administrarea campaniilor de promovare prin Google si nu numai.

WebHipsters este agentie partener Google din 2020.

Lasă un răspuns