Optimizarea vitezei unui site WordPress

optimizare viteza site wordpress

Distribuie Articolul

Optimizarea vitezei unui site WordPress

Viteza de descarcarea a unei pagini web pe orice dispozitiv, dar in special pe cele mobile, nu este numai un factor SEO din ce in ce mai important.

Un site care functioneaza greu va influenta in mod negativ experienta oricarui utilizator pe site-ul propriu.

Pe de cealalta parte, fiecare element din site (text, poza, video, script) necesita un „request” (o solicitare) in plus ceea ce influenteaza in mod direct viteza.

Astfel, pentru a avea un site care arata bine, dar se misca si repede, trebuie sa poti face joc fin intre cele doua si in fiecare situatie sa alegi ce e mai important.

Elementul de design sau o fractiune de secunda mai putin la timpul de incarcare a paginii respective?

Atentie la tema activa pe site

O influenta covarsitoare asupra vitezei cu care se descarca o pagina web o are tema care a fost folosita la baza site-ului. Unele teme sunt recunoscute ca nu sunt cea mai buna optiune pentru un site rapid.

Daca deja ai o astfel de tema pe site, nu trebuie neaparat sa schimbi tema, te poti concentra pe celelalte aspecte pentru a putea compensa.

Unele teme am posibilitate de-a activa/deazactiva tipurile de continut pe care le folosesti in site. Dezactiveaza orice nu este folosit pe site.

Exemplu: Tema Porto u este una dintre cele mai rapide, dar iti permite o serie de customizari la indemana inclusiv excludere tipurilor de continut nefolosit

Incepe documentarea descoperind top-ul celor mai rapide teme de WordPress, dar nu ar trebui ca alegerea pe care urmeaza s-o faci, sa fie bazata doar pe acest argument – cea mai rapida.

De asemenea, actualizarea temei la zi te poate ajuta sa obtii timpi mai buni la descarcarea site-ului prin optimizarile facute de producatorul temei.

Alege cu atentie builder-ul

Page/Content/WebSite Builder este un tool prin interfata caruia poti face modificari sau completari site-ului tau fara a interactiona in vreun fel cu orice linite de cod.

Unele teme WordPress lucreaza doar cu un anumit „builder”, alte sunt compatibilie cu mai multe programe de „content builder”, dar performanta difera intre ele.

Cu cat builder-ul este mai complex cu atat foloseste mai mutle fragmente de cod si scripturi pentru a implementa modificarile facute de tine.

Daca intr-o prima instanta castigam din punct de vedere al timpului pentru implementarea unor task-uri simple, pe termen lung site-ul poate avea de suferit la nivelul vitezei.

Din nou acelasi joc fin, la care faceam referire la inceputul articolului. O pagina construita cu un builder, nu poate fi modificata cu un alt program pentru ca va produce erori complicate.

Alege cu mare atentie, inca de la inceput page builder-ul pe care vrei sa-l folosesti in site de la acel punct incolo, folosindu-te de lista foarte buna realizata de cei de la HostGator.

Foloseste cat mai putine plugin-uri

Probabil ca ai auzit de foarte multe ori acest sfat, dar totusi media de pluging-uri intr-un site WordPress se invarte in jurul a 40 de plug-in-uri.

Incearca sa te incadrezi cat mai mult sub acest numar.

Exemplu: nu folosi un plugin pentru a instala codurile de tracking pentru aplicatii cum ar fi: Google Analytics, Google Ads, Facebook Pixel, Conversii Standard sau Custom, HotJar si asa mai departe.

Nu ai nevoie de un plugin in plus pentru a adauga cateva fragmente de cod. Daca nu te descurci, solicita ajutor unei unei firme specializate sau unui freelancer.

Chiar daca acest lucru implica un cost, acesta nu este foarte mare, si este de tip one-time-payment si nu o cheltuiala recurenta.

De asemenea, in cazul magazinelor, poti verifica pentru ceea ce ai nevoie de un anumit plugin, daca nu cumva exista o extensie WooCommerce.

Testeaza compatibilitatea dintre Tema, Extensii si Plugin-uri

Un aspect des ignorat de catre majoritatea administratori de site-uri WordPress este sa testeze efectiv compatiblitatea dintre Tema site-ului si majoritatea plug-inurilor instalate.

Pentru aproape orice optiune pe care vrei s-o implementezi in site, vei gasi cel putin 3-4 module care te pot ajtua. Dar nu toate sunt la fel de bune, sau nu toate functioneaza la fel de bine cu teme pe care o ai pe site.

Unele teme au pe site-ul lor oficial sau la instalare, o sectiune speciala cu module recomandate (in special la nivel de programe Cache) cu care tema functioneaza perfect.

Aceste este primul loc in care trebuie sa te uiti.

Apoi, ori poti cauta pe net in functie de tema pe care o ai pe site, ori incepi testarea efectiva. Folosindu-te de analizatoarele de viteza precum: GT Metrix sau Pingdom, vezi impactul fiecarui plugin la nivelul vitezei.

Mai mult decat atat, in raportul GT Metrix, ai disponibil raportul de tip Waterflow, unde vezi fiecare resursa sau script cat de mult timp necesita pentru descarcare.

Este bine sa testezi cu 2 analizatoare ca sa fii sigur(a) de alegerile pe care le faci si n-ar trebui sa testezi mai multe de 4-5 pluginuri intr-o zi.

Aceste tool-uri de analizare a vitezei, au masuri proprii de proectie, iar dupa cateva scanari ale site-ului, aplicatia respectiva va folosi versiunea cache a site-ului si nu cea cu ultimele modificari facute.

Exemplu: am facut si noi acest testing la unele site-uri la WebHipsters, si am descoperit ca Facebook Messenger-ul disponibil in cadrul plugin-ului Facebook for WooCommerce se incarca mult mai repede decat pluginul dedicat

Desi modulul Facebook For WooCommerce contine mult mai multe optiuni pe langa partea de mesagerie, acesta functioneaza de departe mai bine.

O foarte buna sursa de informare este site-ul WooCommerce, in primul rand ar trebui sa citesti articolul pe tema compabilitatilor dar la fel de important este sa verifici si lista de conflicte cunoscute.

Optimizarea pozelor

Toata lumea stie cat de importanta este optimizarea pozelor pentru Web inainte de incarcarea pe site, dar oare cati dintre noi, utilziatori de WordPress stim sa facem acest proces ca la carte.

Optimizarea pozelor presupune un proces in 3 directii:

  1. Format-ul pozei: Obligatoriu jpg sau png, ideal svg. Acestea din urma reusesc performante si mai bune.
  2. Dimensiunile pozei: Nu incarca pozele direct din aparat sau telefon. Acestea trebuie adaptate la dimensiunea elementului in care urmeaza sa fie afisate. Altfel, acest proces de redimensionare va fi facut de browser, si il va tine ocupa, in loc sa incarce cat mai repede tot site-ul.
  3. Optimizarea Looslessly: Acest tip de optimizare presupune reducerea spatiului ocupat de fiecare poza, deci implicit cantitatea de resurse ce trebuie descarcata pe un dispozitiv de catre browser atunci cand accesezi pagina web. Exista tool-uri cu ajutorul carora poti face asta, manual inainte de-a incarca pozele efectiv in site (Ex: Tinypng) sau cu ajutorul unor module WordPress cum ar fi: Smush sau Optimus mai multe module similare in articolul HubSpot.

Mai multe ... in curand!

Acestea sunt doar primele 5 sfaturi din acest articol. Mai multe in perioada urmatoare. Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a nu pierde partea a-2-a articolului.

Daca intampini probleme in implementarea acestor sfaturi pentru optimziarea vitezei, poti apela la ajutorul nostru. Ne gasesti pe Facebook sau contacteaza-ne direct.

Lasă un răspuns