Fii cu un pas inainte folosind rezolutii de anul nou
Inainte de-a incepe cu rezolutiile anului nou, iti recomandam sa citesti o retrospectiva a anului anterior in ceea ce priveste lectiile invatate in administrarea firmei.
Cand vine vorba de stabilirea unor obiective sau a rezolutiilor de anul nou, oamenii se impart in mai multe categorii: cei care nu cred ca au nevoie de scrierea efectiva a unor obiective, altii nu cred in acest demers deloc sau cei care chiar le aplica.
Eu nu vad acest demers ca pe o formalitate de tip american sau vestic, ci ca pe o modalitate de a ma mentine concentrat pe termen scurt, dar avand un plan pe termen lung.
Este similar cu lista de cumparaturi, cand o ai si o folosesti sunt sanse mult mai mici catre deloc sa uiti sa cumperi ceva, o lista cu rezolutii de anul nou te va ajuta sa fii mai concentrat pe ceea ce este important pentru tine.
De exemplu, unul din obiectivele pe termen lung este independenta financiara completa, si atunci in fiecare an imi propun sa fac ceva nou in acest sens. Rezolutiile de anul nou, sunt o buna oportunitate pentru obiectivele pe termen scurt – 1 an.
Cu toti visam la posibilitatea unei pensionari timpurii, pentru ca am resuit sa ne asgiuram veniturile pana la finalul vietii.
Importanta diversificarii surselor de venit si dezvoltarea unei surse de venit tip pasiv este sugerata si de Balogh Otto in cartea „Plan de evadare”, carte pe care trebuie neaparat s-o citesti.
Sunt multe lucruri pe care le am in vedere pentru independenta financiara, cum ar fi: economisirea unei anumite sume de bani, investirea intr-o proprietate imobiliara, dezvoltarea unui plan de pensie privata, investirea intr-o afacere, dezvoltarea unei surse de venit pasiv.
Structura unui plan personal eficient
Tu ca si invidivid, indiferent de actvitatea pe care o desfasori: doctor, avocat, psiholog, mediator sau antreprenor, trebuie sa vezi dezvoltarea ta in mai multe directii.
Pe langa citirea legislatiei sau participarea la evenimente, avocatul sau medicul are si el/ea un parcurs educational de urmat, o viata de familie si una personala de care trebuie sa te ingrijesti.
Astfel, ai 4 categorii in care iti poti organiza obiectivele anuale
Dezvoltarea profesionala:
Presupune implicarea activa in activitati care te ajuta sa te mentii informat in domeniul tau si sa obtii competente noi.
Adica ce? un curs sau o diploma o sa imi aduca mai multi bani in buzumar?
Da. – Imediat? – Nu. Daca investesti in tine, pe termen lung vei avea de castigat.
Cum?
Participa la 1-2 sesiuni de cursuri (offline sau online – gratis sau pe bani), participa 1-2 conferinte de specialitate, citeste 3 carti relevante pentru activitatea ta, citeste zilnic un ziar, blog sau o publicatie din domeniu, asculta podcasturi (inregistrari audio) sau urmareste materiale video pe Youtube.
Nu trebuie sa le faci pe toate in fiecare an, sunt doar exemple, tu alege ceva ce ti se potriveste, ceva ce poti integra mai usor in viata ta curenta.
Exemplu
Eu mi–am impus sa citesc 3 articole online in cele 5 zile lucratoare, 2 carti/an legate de profesie, 1 carte de dezvoltare personala pe an, sunt abonat la mai mult canale Youtube si le urmaresc cand am timp.
Pentru Sambata si Duminica nu programez niciodata nimic, le rezerv pentru situatia in care a fost ceva deosebit si nu am reusit sa citesc articolele din saptamana respectiva.
Cum sa faci?
In ziua de azi, exista foarte multe surse de informare care gratuite sau care ofera totul online si intr-un mod atractiv.
Te poti abona prin email sau Facebook pentru a urmari usor noile informatii si ca sa nu uiti sa faci ce ti-ai propus: sa citesti articolul, sa urmaresti video-ul sau orice altceva.
Nu trebuie sa te sperii ca numai scapi de mailuri dupa aia, toate au la sfarsit un mic link numit „Dezabonare” care chiar functioneaza.
Seteaza notificari zilnice pe telefon in functie de programul tau, pentru a-ti reaminti ce-ai de facut.
Iti recomand sa citesti ghidul celor de la HubSpot o companie din S.U.A. care te ajuta sa-ti organizezi ziua pe ore incat sa fii mult mai eficient, sa eviti distractiile si timpii morti.
Dezvoltarea financiara
In stransa legatura cu dezvoltarea profesionala, deoarece evolutiile in plan profesional aduc si venituri suplimentare, in ziua de azi, dezvoltarea financiara merita tratata separat.
Avem mult mai multe optiuni care nu presupun neaparat foarte mult timp de alocat sau cunostinte complicate de specialitate, in care poti investi.
Cum?
Cateva dintre optiunile disponibile sunt: depozitele la termen, programe bancare de economisire, plan de pensie privata, investirea intr-o afacere, achizitionarea unei proprietati imobiliare, investirea pe bursa, tranzactionarea de monezi virtuale, obligatiuni de stat.
Tendinta o sa fie de respingere, ca nu ai cunostintele necesare pentru a investii banii in astfel de domenii si nici timpul necesar.
Oare e adevarat? Oara chiar asa e ?
Exemplu
Eu am ales sa achizitionez un apartament pe care l-am inchiriat, iar rata la banca o achit din chiria pe care o incasez. La sfarsitul imprumutului o sa raman cu proprietatea iar chiria va fi o sursa de venit pasiv.
Un venit pasiv e un venit care nu este conditionat de implicarea ta zilnica.
Mai mult decat atat, daca voi alege sa vand proprietatea in viitor, sigur voi obtine pe ea cel putin cat am platit eu initial.
Cum sa faci?
Tu poti apela oricand la ajutorul medicului rezident, la avocatul stagiar sau la colegul mai tanar si mai priceput pentru a-ti lua cateva informatii.
Cauta mai departe pe internet, o sa gasesti informatii si pentru incepatori si pentru avansati, indiferent de domeniu. Poti gasi inclusiv materiale video cu explicatii pas cu pas. Iti recomandam sa urmaresti materialele realizate de Iancu Guda de la Banii in Miscare, emisiune de la Digi24 si/sau blog-ul Stiinta Banilor.
De asemenea, poti oricand programa si o intalnire cu un expert din domeniul respectiv. Stii din propria experienta cat de importanta este opinia de specialitate.
Dezvoltarea Educationala
O sa zici ca in tara plagiatelor eforturile in absolvirea insitutiilor superioare de invatamant nu mai sunt apreciate la adevarata lor valoare.
Tu in primul rand trebuie sa faci acest efort pentru tine si in al 2 lea rand pentru a influenta pozitiv perceptia din exterior asupra ta.
In momentul in care astfel de eforturi sunt cuplate cu o implicare profesionala si o deschidere catre imbunatatire constanta, imaginea ta se va bucura de multa credibilitate si recunoastere.
Cum?
Sunt multe lucruri pe care le poti lua in considerare in acest sens: Master, MBA, Doctorat, Cursuri Profesionale, Autor Publicatii, Sustinere Prezentari, Grad Academic
Gandeste-te in perspectiva, ce competente te-ar ajuta sa fi mai eficient in activitatea ta?
Fiind un specialist in marketing strategic si marketing online, am absolvit cursul de trainer autorizat si astfel pot fi trainer in cadrul diferitelor porgrame saur cursuri de formare.
Cursurile reprezinta o sursa alternativa de venit pentru mine, bine platita, si pe care o pot folosi pentru imaginea mea profesionala.
Imi aleg cursurile in functie de disponibilitatea mea de timp, programate la inceputul anului, astfel incat am de la inceput toate datele importante stabilite.
Implicarea in fomarea profesionala a adultilor contribuie la autoritatea mea in domeniului marketing-ului.
Exemplu
Daca esti avocat, de exemplu, ai putea face un curs de comunicare specializat pentru avocati care te poate ajuta sa fii `mai` persuasiv in instanta, in relatie cu partea adversa sau cu clientii.
In cazul medicilor, absolvirea unui curs de public-speaking (vorbit in public) te va ajuta sa sustii prezentari eficiente sau sa ai interventii apreciate in cadrul congreselor medicale.
Ca antreprenor, un curs de mangement sau marketing te-ar putea ajuta sa aplici mai bine ceea ce-ti propui si sa reduci costurile curente.
Cum am spus, in primul rand tu vei fi mai bun in ceea ce faci si in al 2 lea rand un element de diferentiere in imaginea ta profesionala.
Cum sa faci?
Alege ce vrei sa faci sau care e urmatorul pas pentru tine si scrie pe hartie ce-o sa faci anul acesta pentru acel obiectiv.
Programeaza tot ce poti cu mult timp in urma, salveaza-le in calendar si activeaza notificarile ca sa nu uiti.
Nu exagera, nu-ti umple programul cu activitati la care nu vei participa. Fii selectiv cu ccea ce vrei sa faci si fii realist cu disponibilitatea ta de timp.
Per total, o sa castigi mult mai mult timp, fiind mai eficient cu timpul tau ceea ce te va motiva si mai mult.
Dezvoltarea personala
De cele mai multe ori, neglijata sau pusa pe ultimul loc, dezvoltarea personala aduce un echilibru in tot ceea ce faci.
Daca investesti in dezvoltarea ta personala, vei obtine mai usor ceea ce iti propui in celelalate 3 directii.
Cum obtin dezvoltarea personala?
Alege un sport (fitness, innot, tennis, squash, fotbal, baschet, alergat), sau un hobby (cantat, dansat, olarit), o activitate pe care o poti desfasura in fiecare saptamana.
Acest tip de activitate te va ajuta sa te relaxezi sa te simti mai bine in pielea ta, sa fii `mai` pozitiv in abordarea zilnica si vei gestiona situatiile complicate mult mai bine.
Mergi la psiholog pentru o perioada de cel putin un an de zile. O sa te cunosti mai bine, ce te enerveaza si ce te calmeaza? Ce te motiveaza? Ce este cel mai important pentru tine? Cum si cand esti mai efciient? Care este sursa unor probleme curente?
Raspunsurile la aceste intrebari te ajuta sa obtii mult mai mult cu acelas timp investit. Daca vei stii cum sa te motivezi, o sa fii mult mai activ in fiecare zi.
Daca stii, ca una dintre problemele tale curente este faptul ca uiti prea multe lucruri si asta iti da programul de multe ori peste cap, iti pui alerte automate in calendar si delegi catre un/o coleg(a) gestionarea agendei personale.
Aloca timp pentru tine: mergi la teatru, cinema, spectacole sau concerte, cumpara-ti ceva nou (haine, accesorii, gadget-uri), viziteaza un loc nou din orasul tau.
Nu trebuie sa le faci pe toate, n-o sa ai timp, alege ce-ti place si implicate in astfel de activitati de 3-4 ori pe an.
Chiar daca esti casatorit(a) sau nu, aloca timp pentru familie. Petrece timp cu prietenii si cei dragi, ia masa in oras intr-un local nou (in timpul liber, nu ca intalnire de afaceri).
Exemplu
Sunt parte din echipa WebHipsters care va participa la Marathon 2018, am ales sa alerg pentru ca imi ofera cea mai mare flexibilitate ca program si cea mai mica investitie necesara.
Eu merg la teatru odata pe an, biletele se vand online, pot plati foarte usor cu card-ul online, pe loc.
Biletele se pun in vanzare cu mult timp inainte, programul e stabil si clar din timp si ma forteaza sa programez totul din timp.
Cum am cumparat, salvez in Google calendar cu 4 alerte cu 2 saptamani inainte, cu 1 saptamana inainte, cu 3 zile inainte si cu 2 ore inainte de momentul desfasurarii.
Plata online impreuna cu salvarea in calendar nu dureaza mai mult de 10 minute. Partiparea la o piesa de teatru 2 ore plus transport dus-intors 1 ora, total 3 ore/an.
Este chiar asa mult? Nu, dar am asa am ocazia sa mai vad si o piesa de teatru, sa-mi fac partenera fericita si asa mai departe.
Cum sa faci?
Uite cum am facut eu! Ce mi-am propus eu pentru anul 2018:
Folosind acest mic tabel, am totul compactat la un loc fiind foarte simplu sa urmaresc si sa obtin cel putin ce mi-am propus daca nu si mai mult.
Pentru inceput alege acele activitati a caror desfasurare nu implica deplasarea departe de traseele tale obisnuite sau activitati care presupun efort fizic foarte mare brusc.
Va fi greu si te vei descuraja.
Programeaza-le din timp, pune-ti alerta in calendar sau pe telefon cu mai multe mesaje de reamintire pe parcurs. Achita in avans, online, pentru a te responsabiliza.
Dupa ce-ti programezi in calendar primele evenimente si participi la ele, o sa vezi ca nu necesita chiar asa mult timp per total, pentru ca ai mult de castigat prin eficienta gestionarii timpului tau.
Uite un fascicul din rezolutiile mele pe 2018
Concluzie
Ca le numesti rezolutii de anul nou (New Year’s Resolutions) sau obiective anuale, la inceputul anului este o ocazie buna sa te analizezi unde esti in evolutia ta pe toate planurile si unde vrei sa fii.
Foloseste cele 4 categorii pentru a te asigura ca-ti asumi obiective in toate directiile fara a te neglija.
Oricat de bun esti in ceea ce faci, pentru a avea succes pe termen lung trebuie sa gasesti un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Multi zic ca aceasta ar fi cheia pentru o viata fericita. Nu stiu daca asa este.
Dar, daca iti setezi obiectivele pe aceste 4 directii, sigur te vor ajuta sa te dezvolti mai usor ca persoana, ca membru al familiei, sau ca profesionist in meseria ta.
Pentru mai multe sfaturi pentru antreprenori, urmareste blog-ul WebHipsters, abonandu-te la newsletter sau la pagina noastra de Facebook.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.