Cum sa faci cumparaturi online in siguranta oriunde, oricand si pentru orice

Plateste-online-in-siguranta

Distribuie Articolul

Cum sa faci cumparaturi online in siguranta oriunde, oricand si pentru orice

Descopera cum sa platesti online, in siguranta, oriunde, oricand si pentru orice, indiferent ca faci cumparaturi personale sau achizitii pe firma.

Cu toti suntem expusi unui risc considerabil, daca nu intelegem cum functioneaza lucrurile la baza si cum ne putem proteja.

Exista 2 tehnologii foarte importante aici: 3D secure si SCA (Strong Customer Autentification).

Cu ajutorul sistemului 3D secure sistem obligatoriu pentru orice banca si procesatori de plati online din spatiul comunitar European, fiecare transfer online este confirmat cu ajutorul codului PIN.

SCA (Strong Customer Autentification) presupune solicitarea a cel putin doua categorii de informatii dintre urmatoarele:

  • Ceva ce doar tu stii (parola, pin-ul);
  • Ceva ce doar tu deti (card token/mobil);
  • Ceva ce clientul are (amprenta).

Aceste informatii sunt independente una de cealalta, stocate in locuri diferite, astfel incat compromiterea unei categorii de informatii sa nu pericliteze tot sistemul de siguranta.

Probabil ce deja ai auzit de foarte multe ori sa nu platesti niciodata pe nici un site al carui link l-ai primit pe mail, sms sau WhatsApp.

Sansele sunt foarte mari sa ajungi pe un stie clonat, un site cu aspect similar cu cel original, in care iti vei introduce voluntar toate datele expunandu-te complet.

Activeaza toate alertele

Activeaza-ti alertele prin sms si push notifcations pentru toate tipurile de plati pentru numarul de telefon asociat contului bancar.

Simplu si important de realizat, ar trebui sa fie primul pas pentru orice persoana responsabila, persoana fizica sau persoana juridica.

Daca ai in aplicatie activat serviciul de online/mobile banking, majoritatea bancilor ofera posibilitatea activarii acestui serviciu direct din aplicatia respectiva, fara a mai fi necesara deplasarea la banca.

Foloseste un cont special pentru plati online

Foloseste un cont special pentru toata platile online in care sa nu ai depuse sume foarte mari de bani. Acest cont ar trebui sa fie diferit de contul principal de colectare, in care incasezi salariul si/sau alte venituri.

Astfel, chiar daca din greseala ajungi sa faci o plati pe un site clonat sau comerciantul are o problema de securitate, suma de bani aflata la risc este redusa si in controlul tau.

A nu se incurca acest cont de colectare cu un cont de economii. Din contul principal de colectare poti face plati/trasnferuri direct si nu prin intermediul aplicatiilor/site-urilor, pe cand contul de economii este pentru a pune deoparte.

Atentie la site-ul comerciantului

Tot site-ul comerciantului, inclusiv pagina de plata, trebuie sa fie complet “Secured”. Link-ul paginii httpS://oricesite.ro trebuie neaparat sa contina litera “S”.

De asemeneea, tot obligatoriu trebuie sa apara inaintea link-ului termenul “Secured” precum si simbolul lacatului, realizate in verde.

Aici este elemental cheie, daca ai dubii in privinta celor 3 elemente, nu face plata. Exista alternative mai sigure, cum ar fi plata direct din cotul tau bancar prin online/mobile banking.

Astfel te asiguri ca nimeni nu intervine intre tine si comerciant. Nu uita sa te asiguri ca si respectivul comerciant este de buna credinta.

Mai nou, toti comerciantii online sunt obligati sa puna la vedere detaliile firmei (Denumire Companie, CUI, Nr inreg. Reg. Com, s.a), iar pe langa acest aspect sunt obligati de catre procesatorii de plati online sa adauge undeva in site logo-ul procesatorului si tipul de carduri acceptate. Deci fii atent si la aceste detalii.

Plateste prin online banking

Daca site-ul nu-ti inspira incredere 100%, exista totusi o varianta prin care sa poti cumpara cu un risc redus.

In primul rand contacteaza-i si verifica disponibilitatea produsului/serviciului dorit si solicita o proforma pe mail pentru a fi achitata cu ajutorul unui transfer bancar operat din aplicatia de online/mobile banking sau, in mod traditional, de catre un angajat al bancii.

Daca cumva acel comerciant nu va onora comanda, pierderea va fi exclusiv valoarea comenzii respective, fara a supune unui risc celelalte fonduri aflate in contul de plati online

Activeaza-ti parola pe telefon

Activarea parolei pe telefonul asociat contului bancar te ajuta sa previi ca persoane neautorizate sa poata confirma plati avand acces si doar cateva secunde la telefonul tau.

O foarte importanta optiune disponibila la majoritatea telefoanelor smart este ascunderea continutului afisat in notificarile telefonului.

Aceasta optiune este deosebit de importanta pentru mai ales pentru notificarile pe care le primesti de la aplicatia bancii din telefon, dar si din sms-uri.

Daca cineva iti afla parola contului bancar, poate incerca sa intre in cont de pe orice dispozitiv, dar sms-ul de verificare vine direct pe telefonul tau, cod pe care-l poate citi fara deblocarea tastaturii, fara folosirea codului de securitate al site-ului.

Poate fi enervant, mai ales la inceput, sa deblochezi tastatura telefonului pentru a vedea fiecare notificare, dar sigur e mai rau daca cineva neautorizat ajunge sa intre in contul tau bancar.

Doar asa te poti asigura ca nimeni nu poate citi codul de plata in siguranta primit prin sms, fara a introduce parola ta secreta setata pentru telefon.

Activeaza-ti autentificarea in pasi

Autentificarea in 2 pasi este un filtru suplimentar pentru a restrictiona accesul neautorizat.

Un foarte important factor de protectie este activarea autentificarii in 2 pasi pentru contul de email asociat contului de online banking.

Din cadrul acestui mail pot fi aprobate anumite tranzactii/operatiuni sau pot fi schimbate informatiile cheie ale contului.

Email-ul contului bancar

Mai mult decat atat, daca vrei sa fi cu adevarat in siguranta, adresa de email asociata contului bancar ar trebui sa nu fie adaugata in clientul de mail de pe telefonul pe care primesti notificarile bancare.

Astfel, in cazul in care telefonul este compromis (furat, hackuit) persoana respectiva nu are control complet asura conturilor tale neavand acces la contul de email asociat.

Cu cat aceasta adresa de email este mai putin publica cu atat mai bine!

Criteriile pentru setarea unei parole raman aceleasi si la fel de importante, cu atat mai mult pentru o adresa de email de siguranta pentru contul/conturile bancare.

Card virtual de unica folosinta

In cazul in care chiar ai dubii privind un site, sau modalitatea de plata iti ridica semne de intrebare, dar totusi vrei neaparat un produs de pe site-ul respectiv, poti folosi Carduri Virtuale de unica folosinta.

Exista deja acest serviciu pentru utilizatorii cardului Revolut, prin care poti crea un card virtual, iar dupa plata online, acel card devine inactiv. Iar daca vei vrea sa faci retur pentru produsul pe care ti l-ai cumparat, vei putea primi banii in contul Revolut fara nicio problema – se pastreaza oarecum numarul cardului virtual pentru a primi bani, dar nu mai poti retrage bani folosind numarul cardului respectiv.

Cu siguranta ca nu doar Revolut are acest serviciu disponibil, tot ce trebuie sa faci este sa intri in aplicatia bancii tale si sa cauti zona de carduri virtuale. In cazul in care nu ai aceasta optiune disponibila, poti totusi sa creezi un card virtual si apoi sa il blochezi dupa acceptarea platii online.

Lasă un răspuns