Mententanta unui site WordPress

mentenanta web

Distribuie Articolul

Mententanta unui site WordPress

Experienta ne-a pus in situatia de-a identifica doua abordari total opuse privind mentenanta unui site.

Sunt antreprenori sau profesionisti care-si construiesc un site si considera ca odata cu acest pas, prezenta in online s-a rezolvat.

La polul opus, sunt acei antreprenori sau profesionisti intr-un anumit domeniu, care inteleg potentialul mediului online si realizeaza ca doar adaugand o carte in librarie, nu inseamna ca oamenii o vor si cumpara.

Site-ul oricarui business ar trebui sa fie ca un mic copil care odata cu aparitia lui va necesita o constanta atentie si investitie pentru a-si atinge potentialul maxim.

Procesul de mentenanta a unui site, bineinteles, ca difera covarsitor de la site la site, in functie de tehnologia folosita, CMS-ul instalat si restul programelor integrate in site.

In acest articol o sa ne concentram, exclusiv, pe mentenanta web pentru un site WordPress (+/-WooCommerce).

Ce este mentenanta Web (unui site)?

Mentenanta Web este procesul de verificare periodica a unui site din toate punctele de vedere: tehnologie, securitate, functionalitati, design, UX/UI etc.

Este un proces complex compus din mai multe etape:

  1. Audit complet site
  2. Backup la zi
  3. Corectare erori
  4. Eliminare functionalitati expirate/neutilizate
  5. Eliminare/Actualiare continut nevizitat/expirat
  6. Test functionalitati principale
  7. Backup final – optional (nu e necesar daca ai setat automat deja)

Etapa de audit al site-ului te ajuta sa vezi de unde plec si unde ajungi cu site-ul la fiecare proces de mententanta si te ajuta sa masori mai exact impactul acestora

In timp, pe masura ce ai dezvoltat site-ul ai tot adaugat continut si functionalitati care trebuie revizuite pentru a avea un site relevant si actualizat la zi.

Tot in aceasta perioada de timp au avut loc evolutii tehnologice care implica actualizari ale componentelor site-ului: Platforma WordPress, Tema, Extensii, Pluginuri.

In ceea ce priveste continutul unele pagini/articole s-ar putea sa nu mai fie relevante deloc sau in inregime, iar aceste ar trebui modificate sau eliminate de pe site.

Paginile cu continut vechi, nerelevant vor avea in primul rand un impact negativ din punct de vedere SEO, scorul domeniului, nivelul calitativ al continutul fiind profund influentate.

Mai mult decat atat, coninutul slab calitativ sau ne actualizat va afecta si perceptia utilizatorului fata de brand.

Fuctionalitatile adaugate in timp si care poate nu mai sunt active sau necesare, ar putea fi eliminate.

Încarci site-ul in mod inutil ceea ce se traduce intr-un timp de incarcare prelungit al paginii/site-ului tau.

Pentru a reduce cat mai mult riscul atac cibernectic asupra site-ului tau si toate consecintele ingrozitoare care deriva, tot in cadrul acestui proces, se re-verifica si fac actualizari la nivel de securitate web.

Indiferent de tehnogia folosita la dezvoltarea site-ului, aceste are nevoie de servicii de mentenanta web.

Cu cat procesul de mentenanta Web va fi facut mai des, ma serios si mai atent cu atat rezultatele pe care le poate aduce sunt mai mari.

Recomandarea noastra minim este ca pe parcursul unui an, sa se faca macar 2 procese de mentenanta web a unui magazin online

Asigura-te ca ai acces la toate resursele site-ului

Inainte de-a incepe orice, asigura-te ca ai acces la toate resursele (toata structura) site-ului respectiv, adica:

  • Acces la administrarea site-ului pentru a putea face modificari la nivel de platforma WordPress si/sau plugin-uri,
  • Acces la CPanel de la furnizorul serviciilor de gazduire – prin accesul la platforma Cpanel iti poti seta versiunile de PHP care ruleaza pe site, recomandarea mea este sa adaugi ultima versiune pe care providerul de gazduire ti-o pune la dispozitie, dar asta inainte de a instala platforma WordPress, si multe alte setari cum ar fi memory limit, max_execution time, s.a.
  • Acces FTP pentru adaugarea fisierelor manual – nu toate temele sunt publicate in libraria temelor oficiale WordPress, de aceea unele teme necesita instalarea lor manuala. Ca buna practica, dupa cumpararea unei teme, iti recomandam ca citesti foarte bine documentatia acelei teme. De asemenea poti sa iti salvezi fisierele site-ului tau direct in calculator, iar in urma unor erori sa le poti urca imediat inapoi.

Instalare unei teme WordPress

Cel mai important aspect pentru derularea unui proces corect si indelungat de mentenanta web, este sa ai la baza site-ului o tema WordPress bine dezvoltata care sa includa si o tema copil (child theme).

O (sub)tema care preia functionalitatile temei principale, dar care iti da posibilitatea de a rescrie fisierele de baza ale temei.

Ce inseamna asta?

Inseamna ca daca ai facut modificari in fisierele de baza ale temei prinicipale, la prima actualizare toate aceste modificari se vor sterge.

Dar, daca ai instalat si activat aceasta tema copil, iar modificarile le-ai facut direct in cadrul ei, in urma actualizarilor, acele modificari nu vor fi afectate.

WordPress este o platforma open-source – asta inseamna ca exista o comunitate de programatori care au dezvotat-o si o ofera in mod gratuit utilizatorilor. In acest mod fiecare utilizator de WordPress poate veni cu imbunatatiri la platforma si poate adauga inclusiv teme predefinite.

Dezvoltatorii de teme, pun la dispozitie atat teme gratuite, ce pun la dispozitie mai putine functionalitati si mai simple, dar si teme contra-cost care au integrate functionalitati complexe inclusiv pentru magazine online sau marketplace-uri.

Inaintea instalarii unei teme pe platforma WordPress, trebuie sa te asiguri ca acea tema include si tema child – copil.

Asadar, cumpara exclusive teme care iti ofera posibilitatea de instalare a temei copil, tocmai pentru a putea aduce imbunatatiri personalizate site-ului tau care sa nu se piarda la primele actualizari.

Un site de unde poti cumpara teme care au recenzii foarte bune este Envato Market – ThemeForest, unde vei gasi o varietate de teme, atat pentru site-uri de prezentare, magazine online, marketplace-ri, intranet-uri si lista poate continua.

Nu incerca sa salvezi costul unei teme bine dezvoltate, cu cat este mai scumpa cu atat este mai probabil ca acea tema are resursele necesare. O suma la care gasesti o astfel de tema este undeva sumei de 60-70 de euro.

Pe langa child-theme, o tema bine dezvoltata vine la pachet si cu un Page Builder (ex: WP Bakery, Divi etc.) foarte bun cu ajutorul caruia vei putea face foarte multe pentru site-ul tau fara a fi necesare cunostinte avansate.

Astfel, sprijinul unei agentii de web design va fi ncesar in mai putine situatii.

Acum mai crezi ca defapt ai salva bani prin folosirea unei teme gratuite?

Dar exista si un dezavantaj al temelor foarte bine dezvoltate. Acestea sunt foarte mari datorita functiilor pe care le contin, ceea ce va influenta mai mult sau mai putin, dupa caz, viteza cu care se incarca site-ul respectiv.

Cand vrei sa cumperi o tema, nu te grabi. Asigura-te ca ai facut o cautare amanuntita inainte de-a face achizitia propriu-zisa.

Uita-te cu mare atentie la comentarii, la numarul descarcarilor pe care le are fiecare tema, care este data ultimei actualizari a acelei teme si nu in ultimul rand, cu ce module complementare vine acea tema.

Backup-urile site-ului

Indiferent ca ai un site nou sau un site dezvoltat cu mult timp in urma, tu trebuie sa te asiguri ca oricand vei putea reinstala site-ul,

Multe firme si persoane au pierdut chiar si ani de munca pentru n-au avut o copie de siguranta a site-ului atunci cand:

  • au facut modificari/adaugiri in urma carora au aparut erori foarte complicate
  • actualizari la site in urma carora au aparut erori foarte complicate
  • au fost victimele unui atac cibernetic (securizeaza-ti site-ul tau wWordPress)

In general furnizorii de gazduire site-uri ofera backup-uri zilnice, dar nu toti. Oricum ar fi bine sa ai si tu un backup la backup-ul lor.

Daca ai nimerit la un furnizor care nu iti va oferi acest suport, va trebui sa iti faci singur back-uri direct in platforma Cpanel.

Nu este dificil, dar nu voi intra in detaliile backup-ului in Cpanel.

Nu pastra mai mult de 5 backupuri in acelasi loc cu site-ul pentru a nu-ti umple spatiul de stocare fara sens.

Daca chiar ai nevoie de backup-uri pentru o perioada mai lunga poti folosi o stocare externa, de exemplu, intr-un Cloud.

Singurul dezavantaj este ca nu iti poti salva baza de date, iar pentru asta va trebui sa te folosesti tot de Cpanel.

Vei gasi foarte multe astfel de module pentru salvarea fisiereleor, dar eu am testat si folosit cu succes modulul Duplicator pe care il gasesti in libraria de module WordPress.

Acest modul iti ofera posibilitatea de a face back-up inclusiv la baza de date, dar nu vei putea programa backup-uri, mai ales daca ai magazin online si nu vrei sa pierzi ultimele comenzi facute de clienti, pe site-ul tau.

Backup-urile te ajuta in situatii neprevazute, dar si la viitoarele procese de mentenanta web.

Actualizeaza tema

Cum spuneam, temele bune au actualizari periodice, iar asta inseamna ca dezvoltatorii de teme vin cu inbunatatiri si functii noi sau adaptari la noile tehnologii si standarde in online.

O tema buna de WordPress ar trebui sa aiba actualizari la maximum doua luni.

O data cu actualizarile temei, vei descoperi si actualizari de module direct prin intermediul ei, fara a fi nevoit sa actualizezi modulul, separat, din sectiunea dedecata actualizarilor.

Dupa ce-ai actualizat tema, poti actualiza eventuale componente/addon-uri separat.

De-alungul timpului am văzut evoluții majore la mai mult teme, iar ca sa poti beneficia de ele trebuie sa actulizezi periodic tema din site-ul tau.

Cu cat modificarile/imbunatatirile sunt mai mari cu atat sansele de-a aparea eori sunt mai mari.

Asta nu trebuie sa te descurajeze, asa cum am mentionat anterior fa-ti un backup, iar daac nu te descurci exista, intotdeauna, ajutorul de specialitate.

De asemenea, actualizarile temei au un impact covarsitor asupra vitezei cu care se incarca orice pagina din orice site.

Implementeaza actualizarile WordPress

Poate cel mai usor proces de actualizare, dar si cel mai pacatos.

Daca la actualizarea de module, in cel mai rau caz dezactivezi modulele unul cate unul pentru a identifica sursa problemei, in cazul unor erori aparute in urma actualizarii platformei WordPress, sunt sanse mari sa fi nevoit(a) sa apelezi la „restore back-up”.

Un argument suplimentar in implementarea oricarei actulizari WordPress dupa o perioada de timp, nu imediat ce este disponibila prima actualizare.

Aceste actualizari iti pot aduce beneficii la nivel de securitate, functionalitati si viteza de incarcare a paginilor.

Cu cat trece mai mult timp in care aceste actualizari nu sunt implementate cu atat va fi mai complicat atunci cand o vei face.

Nu amana, ca va fi si mai complicat.

Degeaba cumperi variante Pro ale programelor de Cache, daca baza, WordPress-ul si Tema nu sunt actualizate la ultimele standarde.

Actualizeaza versiunea de PHP

Versiunea de PHP care ruleaza pe serverul site-ului tau trebuie sa fie si ea adusa la zi.

Aceasta influenteaza nivelul de securitate al site-ului, viteza de incarcare si chiar functionalitatile care pot fi integrate in site.

Chiar daca nu te pricepi, nu este un aspect de ignorat, apeleaza la ajutor de specialitate.

Aici nu vei avea un buton de actualizare, ci doar trebuie sa intri in Cpanel si sa selectezi versiunea de PHP pe care o vrei.

In cazul in care nu exista Cpanel pe server-ul pe care este gazduit site-ul tau, va trebui sa il rogi pe administratorul site-ului tau sa iti instaleze ultima versiune de PHP.

Platforma WordPress, prin actualizarile frecvente, are grija sa foloseasca, de asemenea, ultima versiune de PHP, sau o versiune precedenta, dar compatibila, asftel daca versiunea pe care ruleaza site-ul tau este una mai veche, s-ar putea sa ai erori critice in site.

Verifica/Testeaza functionalitatile site-ului

Dupa fiecare pas de actualizare, mai ales ca incepi cu actualizarea modulelor, fa-ti o obisnuinta in a-ti verifica fiecare tip de pagina in site, fiecare functionalitate, intra pe produse, fa o comanda de test, intra pe blog, intra pe o pagina de articol.

Trebuie sa te asiguri ca totul e in regula si clientii nu vor intampina probleme sau erori in urma comenzilor.

Foloseste functia browser-ului de a vedea eventualele erori din site prin apasarea tastei F12 > tabul Console.

Trebuie sa ai in vedere si cache-ul site-ului care trebuie sters sau oprit inainte de a face verificarile corespunzatoare.

Poti merge mai departe cu procesul de verificare a functionalitatilor si sa te folosesti de anumite analizatoare online cum ar fi: Broken Link Checker, Google Mobile Friendly Test, Google Page Speed Insights, GT Metrix.

Cache pe site

Prin module de cache se vor memora anumite fisiere si imagini, sau se vor optimiza fisiere core ale site-ului. De aceea, aceste module ar trebui dezactivate pentru a face teste.

Cache pe server

In cadrul Cpanel este instalat un modul special de cache care memoreaza, pe langa imagini sau fisiere si baza de date. Trebuie curatat cache-ul si in acest caz, inainte de a face verificarile de rigoare.

Repara/Coreacteaza erorile aparute in urma actualizarilor

Deobicei erorile nu sunt critice, si practic doar dezactivarea modulelor poate duce la identificarea problemei sau chiar la repararea acelor erori.

Vorbeam mai sus de incompatibilitaea dintre module si platforma – sunt situatii in care modulele pot deveni nefunctionale, iar prin dezactivarea/dezinstalarea lor totul poate fi identificat mai usor.

Pe de alta parte, in urma unei runde de actulizari te poti confrunta cu erori sau probleme de afisare a unor elemente, din cauza temei, chiar daca ai folosit tema-copil.

Unele actulizari, ce-i drept foarte rar, presupun schimbarea sau stergerea unor clase/elemente/pagini din componenta temei, acestea vor fi afectate peste tot in cadrul site-ului.

Acestea pot fi refacute pe noul schelet al temei, in aceeasi tema-copil.

In cazul in care ai o eroare critica, platforma WordPress, incepand cu versiunea 5.2. are o functionalitate care detecteaza daca un modul sau tema cauzeaza o eroare fatala si iti va trimite un e-mail automat care este de forma:

„……..

In acest caz, WordPress a sesizat o eroare la unul dintre modulele tale, Yoast SEO.

Mai intai, viziteaza-ti situl web (https://domeniul-tau.ro/) si verifica daca apar orice fel de probleme. Apoi, viziteaza pagina unde a fost sesizata eroarea (https:// domeniul-tau.ro/wp-admin/admin-ajax.php) si verifica daca apar probleme evidente.

Te rog contacteaza serviciul tau de gazduire pentru asistenta in investigarea in continuare a acestei probleme.

Daca situl tau pare cazut si nu iti poti accesa panoul de control asa cum o faci in mod normal, WordPress are acum un „mod recuperare” special. El iti permite sa te autentifici in siguranta in panoul de control si sa investighezi mai departe.

https://domeniul-tau.ro/wp-login.php?action=enter_recovery_mode&rm_token=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx&rm_key=xxxxxxxxxxxxxxxxx

Pentru a-ti mentine situl in siguranta, aceasta legatura va expira intr-o zi. Nu-ti face griji in legatura cu expirarea: iti va fi trimisa prin email o noua legatura daca eroarea apare din nou dupa expirarea ei.”

Aici chiar a fost vorba de o eroare critica in care modulul Yoast SEO a refuzat sa mai functioneze, pentru ca facusem actualizari la platforma WordPress inainte de actualizarile modulului si practic a dus la o incompatibilitate de versiuni si tehnologii.

Drept pentru care am urmat calea link-ului de recuperare (recovery mode), am dezactivat acel modul si l-am dezinstalat, iar site-ul si-a revenit imediat, fara sa mai fiu nevoit sa dau „restore back-up”.

Prin instalarea lui ulterioara, am luat si ultima verisiune si n-a mai fost nicio problema.

Optimizeaza Imaginile si a fisierele de mari dimensiuni

De cele mai multe ori atunci cand incarci in site imagini (fotografii de produs, imagini suplimentare in pagini sau sectiuni, poze gratuite), nu te mai asiguri daca sunt optimizate si cat spatiu ocupa.

O greseala foarte mare, pentru care consecintele sunt suportate in timp.

Drept pentru care, imaginile sau fisierele fiind mari, se vor incarca mai greu atunci cand utilizatorii vor intra pe site.

Iar cei mai multi realizeaza acest aspect, prea tarziu, cand site-ul lor este deja plin cu poze foarte mari, neoptimizate

Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, avem 2 pasi de urmat:

  1. Optimizare imaginilor prin siteul tinypng, care iti va reduce considerabil imaginile ca si spatiu de stocare pe server, iar asta inseamna ca imaginile care deja sunt urcate in site vor ramane neoptimizate.
  2. Optimizare imagini prin modulul Smush – vei reduce dimensiunile, ca spatiu de stocare, pentru imaginile deja existente pe site, dar poate fi setat ca sa ruleze si daca adaugi imagini noi. Este un modul gratuit, care ofera destul de multe functionalitati fara a fi nevoit sa optezi pentru varianta PRO (platita).

Aceasta operatiune poate fi inclusa in procesul de mentenanta web, prin asigurarea optimizarii imaginilor, dar si ca optimizare a vitezei site-ului tau.

Mai mult decat atat, la acest capitol ar trebui sa verifici Biblioteca Media de poze ale produselor pe care nu le mai comercializezi, dar au ramas pe site.

In timp numarul acestor poze poate fi foarte mare si contribuie la spatiu de stocare necesar pentru site si prelungeste perioada necesarea pentru carearea backup-urilor.

Sterge continutul inutil

Asa cum in viata, de-alungul timpului adunam tot felul de lucruri, pe site-ul pe care-l administram ajungem sa adaugam foarte mult continut.

In functie de strategie, trand-uri sau lucrurile pe care le stiam la anuamite moment in trecut, acum, acestea sa nu mai fie la fel de relevante pentru audiente sau sa nu fie tangentiale cu strategia noastra.

Astfel ca, toate tipurile de continut trebuiesc revizuite si pentru care trebuie sa ne raspundem la cateva intrebari cum ar fi: avem …. cu trafic 0? Da? De ce? Subiectul mai prezinta interes? Merita imbunatite sau eliminate?

  • Pagini;
  • Articole;
  • Categorii Articole;
  • Produse;
  • Categorii Produse;
  • Filtre;

De curand, in cazul unui magazin online de tip bacanie, am gasit in cadrul filtrelor peste 30 de brand-uri care nu mai sunt comercializate, care erau incarcate in sidebar-ul din fiecare pagina de Categorie de pe site.

Aceste lucru se transpunea intr-un limp un pic mai lung de incarcare a paginilor fara sens.

Schimba-ti parolele

Cel putin odata pe an, daca nu chiar si mai des, ar fi foarte bine sa-ti schimbi parolele de la cele mai importante resurse ale site-uluii sau folosite in legatura cu el.

Nu mai este pentru nimeni o informatie noua privind pierderea accesului la conturi de social media, site-uri blocate sau revendicate.

Pentru a putea preintampina, macar minimal astfel de riscuri, si tu trebuie sa depui un efort minimal.

Schimba neaparat parola la admin-ul site-ului (ex: webhipsters/wp-admin), parola de la email-ul folosit pentru a accesa administrarea site-ului precum si parola contului aferent serviciilor de gazduire.

Acolo unde ai posibilitatea activeaza autentificare in 2 pasi folosind aplicatii thirdparty precum DUO Mobile. Cele 10-15 secunde in plus necesare autentificarii nu se compara cu pierderile in cazul accesului neautorizat.

Daca vrei sa faci mai multe in aceasta privinta, gasesti sfaturile noastre in articolul dedicati securitatii web.

Daca ai nevoie de ajutor, sutem oricand disponibile pentru un nou proiect, uite aici cum poti solicita intr-un mod eficient o oferta pentru servicii web.

Concluzii

  1. Foloseste teme care sunt in trend (cele mai folosite), intra pe forumuri sau grupuri de Facebook, pentru a citi care sunt cele mai bune teme pentru tipul afacerii tale;
  2. Instaleaza temele copil (child), care vin o data cu tema principala, pentru buna functionare a site-ului tau WordPress;
  3. Instaleaza modulele de completare ale temelor;
  4. Daca aduci modificari fisierelor core ale temei, asigura-te ca le faci in tema copil;
  5. Creeaza-ti back-up in fiecare zi la site-ul tau si asigura-te ca ai acces tot timpul la acele fisiere;
  6. Actualizeaza periodic site-ul, asa te asiguri ca ii aduci minime imbunatatiri;
  7. Nu te panica daca ai o eroare majora. Totul se poate rezolva, daca esti calm(a) si ai mintea limpede;
  8. Solicita sprijinul firmei de gazduire – mai mult ca sigur ei au mai intalnit probleme asemanatoare si iti pot da solutia cea mai buna si rapida.

Ai nevoie de un site sau un magazin online nou?

Ai nevoie de ajutor cu modificarea siteului actual?

Contacteaza echipa WebHipsters.

Comments (6)

Lasă un răspuns