Procesatori de plati online in Romania. Cum alegi furnizorul potrvit?

Procesatori de plati online Romania

Share this post

Procesatori de plati online in Romania. Cum alegi furnizorul potrvit?

Daca vrei plati atat cu cardul cat si prin SMS, sau daca vrei un procesator care sa iti faciliteze plati in valuta, acest articol iti va fi ca si un punct de plecare in cautarea procesatorului care sa iti ofere cea mai buna oferta de servicii care sa se muleze cat mai mult pe afacerea ta.

Indiferent de tipul site-ului, platforma CMS utilizata, design-ul site-ului, produsele sau serviviile pe care (vrei sa) le vinzi prin site, alegerea procesatorului de plati online nu este doar o decizie tehnica, ci o decizie de management al business-ului tau si trebuie tratata in consecinta.

Alegerea sistemului de plati

In momentul crearii unui magazin online in platforma WordPress, modulul WooCommerce vine cu cateva moduri de plata implicite:

 • Transfer bancar direct – unde iti adaugi contul bancar unde clientul sa poata face plata;
 • Plati cu cec – o metoda putin ciudata in Romania, dar acceptata in tarile dezvoltate;
 • Numerar la livrare – cea mai buna metoda de plata pentru modul implicit;
 • PayPal Standard – unde clientii pot plati din contul personal de PayPal, daca au aceasta aplicatie;
 • PayPal Checkout – asemenea ca Standard, dar cu mici diferente.

Cum faci alegerea cea mai buna a procesatorilor de plati on-line

Pentru a lua cea mai buna decizie trebuie sa ai in vedere profilul business-ului tau, daca vinzi produse fizice, produse digitale sau servicii, publicul tinta si nu il ultimul rand tipul de tranzactii.

Daca vinzi produse fizice, pentru inceput este foarte indicat sa iti activezi metoda de plata „Numerar la livrare”, pana cand vei decide ce metoda de plata online vei implementa.

Aceasta metoda este simpla si consta in faptul ca atunci cand un client va plasa o comanda, tu vei procesa comanda, ea va fi preluata de livrator, iar clientul va plati livratorului suma comenzii plus transportul, urmand ca livratorul sa iti aduca banii pe acea comanda.

Daca alegi doar aceasta metoda de plata risti sa pierzi in alte 2 privinte:

 1. Cei care vor sa plateasca cu card-ul
 2. Credibilitate – o parte dintre potentialii clienti se vor simti descurajati de lipsa unei optiuni de-a plati cu card-ul si s-ar putea sa evite sa plaseze comenzi pe site-ul tau.

O intrebare absolut justificata si des intalnita este: Daca firma este serioasa si a investit si intr-un site nu putea sa implementeze si o varianta de-a plati cu card-ul?

Mai mult decat atat, daca magazinul tau on-line vinde produse digitale si/sau servicii, aceasta plata nu este indicata si de aceea trebuie sa iti alegi plata on-line cu cardul.

Alternative pentru plati on-line

Multe banci vin cu alternative la platile online si anume poti folosi POS-ul direct pe mobil.

Aceasta metoda de plata este indicata pentru serviciile de catering sau pentru restaurante care fac livrari in mod direct, fara intermediari.

Alfa Bank si ING Bank sunt doua dintre bancile la care acest serviciu este functional si bine implementat.

Momentan ambele lucreaza si la module pentru platile online pentru clientii lor, asftel incat platile sa se faca direct in conturile bancare fara a mai trece prin procesatori de plati ca terta parte.

Procesatori de plati on-line

Integrarea unui serviciu de plata online cu card-ul poate contribui la reducerea numarului de cosuri abandonate sau exit-uri din pagina de Checkout, pe cale de consecinta poate contirbui la o eficienta mai buna a bugetului de promovare.

Platile on-line, in Romania, sunt 100% securizate prin metoda 3D Secure, astfel incat utilizatorii pot face plati in siguranta, fara ca datele lor sa fie accesate in vreun fel, sau cardurile sa fie expuse in vreun fel.

Atunci cand trebuie sa alegi un procesatorul de plati online pentru un site WordPress sau HTML, trebuie sa ai mai multe aspecte in vedere, cum ar fi: comision, perioada pentru decontarea incasarilor, tipul de plata (pret fix, variabil, recurent ect), platile internationale, facilitati tehnice pentru site si chiar servicii post-vanzare.

Cei mai ieftin nu este neaparat cea mai buna optiune. Daca anticipezi sau ai deja un volum mare de comenzi, este foarte important ca procesatorul de plati pe care-l vei alege sa permita alte integrari pentru eliberarea automata a facturii.

Altfel, ceea ce vei reusi sa economisesti prin alegerea celui mai mic tarif vei pierde prin timp alocat zilnic pentru redactarea, transmiterea si gestionarea facturilor.

Acum, care varianta pare mai ieftina?

Netopia (Mobil Pay)

Au dezvoltat cateva tipuri de servicii care vin in intampinarea oricarui business.

Plata cu cardul

Daca ai magazin on-line, poti folosi atat metoda de plata cu cardul, sau tot in cadrul acestei metode, plata cu cardul in rate, la diferite banci.

Link2Pay

O solutie rapida nu numai pentru un site creat in WordPress, atunci cand ai un serviciu pe care il vinzi.

Este usor de implementat, cu o configuratie facila pentru cei fara experienta in administrarea unui magazin on-line.

De asemenea, serviciul Link2Pay este o solutie buna pentru firmele care au nevoie constant de posibilitatea de-a crea si incasa oferte personalizate.

Usor pentru client pentru ca poate plati online, consumator de timp pentru tine si compania ta, deoarece trebuie creat manual fiecare link de plata in functie de valoarea fiecarei oferte.

Plata cu SMS-ul

Pe site, cei de la NEtopia – MobilPay mentioneaza ca au dezvoltat parteneriate cu toti furnizorii de telefonie mobila din Romania: Orange, Vodafone, Telekom sau Digi.

O alta metoda de microplati on-line, prin care poti vinde servicii sau produse prin intermediul SMS-urilor.

Avantajul este ca oricine poate plati cu telefonul, fara avea acces direct la un card bancar, dar dezavantajul este ca pentru acest tip de plata, comisioanele sunt enorme.

MobilPay Wallet

Poti avea acces la platile tranzactionate prin site-ul tau, direct pe mobil.

MobilPos

Asa cum am mai spus mai sus, este o alternativa pentru servicii de catering si restaurante pentru plata la livrare.

Implementare si configurare

Pentru a implementa acest modul de plata in site-ul tau wordpress trebuie sa ai ceva cunostinte tehnice, ei neavand inca un plug-in pe care sa il poti descarca automat din zona de module, ci trebuie descarcat din platforma MobilPay si urcat prin FTP in site.

Urmatorul pas este de a descarca 4 fisiere de tip .key pe care, de asemenea, va trebui tot prin FTP sa le urci in site.

Verificarea implementarii se va face de catre procesator, care iti sugereaza si un ghid de bune practici in care vorbesc despre cum trebuie adaugate detalii in paginile site-ului tau, inclusiv logo-ul procesatorului in footer, urmand sa primesti un raspuns din partea  lor – daca implementarea este corecta sau nu.

Dupa parerea mea, destul de complicat mai ales pentru cineva fara cunostinte minime de IT.

Poti opta pentru serviciul de plati cu cardul, iar in aceste conditii va trebui sa faci o solicitare catre ei, urmand sa iti puna la dispozitie mai multe variante de plati cu cardul la diferite banci.

Implementarea acestui serviciu necesita programare, dar te pot ajuta chiar ei in aceasta privinta.

Plati Online

Serviciile pe care le ofera acest procesator de plati online sunt create tot pentru a veni in intampinarea necesitatilor proprietarilor de magazine, atat fizice cat si on-line.

Au servicii precum:

 • Link de plata;
 • Split Payments – Marketplace;
 • Plati on-line:
  • Plati on-line recurente;
  • Plati on-line cu rate fara dobanda;
  • Plati cu Card cadou;
  • Plati cu Card de vacanta;
  • Plati cu Card cultura;
 • Incasari numerar prin Posta Romana.

 

Implementare si configurare

Cei de la Plati Online au creat un plug-in dedicat WordPress, dar si pentru alte platforme CMS similare. Acest modul este compatibil inclusiv cu WooCommerce.

Destul de greu de instalat, mai ales ca vei primi fisierele in format zip/rar, iar instalarea lui necesita conexiune prin FTP la fisierele site-ului, urmand in totalitate instructiunile de instalare care vin o data cu plug-in-ul.

Din platforma lor va trebui sa iti iei API key-uri pe care va trebui sa le adaugi in setarile modulului.

Implementarea necesita si test din partea lor si deci, dupa ce vei fi terminat implementarea si configurarearea, va trebui sa soliciti, ca si la MobilPay, verificarea implementarii.

Pot aparea mici erori la inceputul instalarii, dar nu trebuie sa intri in panica pentru ca au suport bun si raspund destul de rapid.

Vei primi, la inceput un cont de DEMO, pentru testarea platilor, ulterior urmand ca dupa teste sa primesti un cont de LIVE cu toate setarile aferente.

O problema pe care am sesizat-o, in momentul implementarii, este aceea ca sunt foarte atenti la toate detaliile.

Vei primi un ghid de bune practici pe care va trebui sa il respecti intocmai pentru a-ti testa si verifica site-ul in vederea obtinerii contului live, procedura care poate ajunge sa dureze chiar si 2 saptamani.

De asemenea, ei solicita in mod obligatoriu sa adaugi in Footer-ul site-ului tau logo-ul procesatorului.

La fel ca si la PlatiOnline se poate opta pentru diverse servicii de plata: plata cu cardul in rate fara dobanda, plata cu card cadou sau card de vacanta.

Implementarea fiecarui serviciu implica  o munca separata deci si un cost aferent. Adauga in site doar acele metode de plata pe care clientii/prospectii tai le-ar putea folosit.

Eu platesc

Nu toti procesatorii de plati iti dau posibilitatea sa incasezi bani in valuta, in cazul in care doresti sa vinzi in afara Romaniei, iar acest procesator 100% Romanesc, iti pune la dispozitie aceasta optiune.

Pe langa serviciile pe care le au si procesatorii mai sus mentionati, cei de la EuPlatesc au mers putin mai departe si au dezvoltat servicii pentru Turism, Furnizori de Servicii, Corporate, Servicii pentru Universitati si Servicii pentru Parteneri, inclusiv Serviciul EuPlatesc Donations.

Implementare si configurare

Usor de implementat si activat, vei primi de asemenea un plugin (modul) pe care va trebui sa il instalezi pe site in care vei adauga API-key si credentiale de logare.

Solicita si ei respectarea unor prevedere cuprinse intr-un ghid de bune practici, dar nu sunt asa de exigenti precum cei de la Plationline.

Va trebui sa le soliciti testarea implementarii si trecerea de la testare (varianta demo) la varianta live, proces care poate dura doar pentru pentru acest pas, o saptamana.

Viva Wallet Gateway

Un procesator strain care s-a extins si in Romania de cativa ani, care vine cu o inovatie: si anume faptul ca iti da posibilitatea de a folosi aplicatia direct pe telefonul tau, urmarind platile, facand la randul tau plati si in alte metode.

Iti da posibilitatea sa vinzi si international, practic sa vinzi in diferite monede intermationale.

Un avantaj al folosirii acetui procesator de plata, este ca incasarile se realizeaza direct in contul tau fara a trece prin intermediul lor, si sa fi nevoit(a) sa astepti trecerea perioadei de decontare.

Implementare

Instalarea plugin-ului se face rapid si confortabil, trebuie doar sa-l instalezi din sectiunea de module care pe oricare altul.

Un aspect de asemenea interesant, este ca dupa ce ti-ai creat contul si ai adaugat toate detaliile firmei, poti face implementarea modulului de plati online rapid, fara a necesita o verificare a implementarii din partea lor.

In platforma vei gasi chei API pentru majoritatea platformelor de tip e-commerce, iar dupa ce ai instalat modulul, la setari, va trebui sa adaugi aceste chei pentru a lega modulul de contul tau Viva Wallet

Stripe Gateway

Unul dintre cei mai scumpi procesatori de plati online.

Daca pana acum cativa ani nu o puteai implementa in Romania, iata ca au extins granitele si au ajuns si in Europa, mai ales in zona tarilor Balcanice.

In ultima perioada au dezvoltat o gramada de integrari cu alte aplicatii si programa utile in mediul online.

 

Implementare

Un plug-in foarte bine dezvoltat, care se poate instala din sectiunea „Adauga un modul”, urmand ca dupa ce ti-ai creat cont la ei sa iti iei API Key-urile, userul si parola si sa le adaugi in setarile plug-in-ului din zona de plati WooCommerce.

Trebuie sa ai in vedere aspectul financiar pentru acest procesator de plati. Sumele pe care le cer nu sunt deloc mici, spre deosebire de procesatorii de plati on-line din Romania.

Daca cei din Romania iti solicita un procent fix, cei de la Stripe vor taxa pe langa comisionul in procente care este de 1.4% pentru platile cu carduri Europene +  1 leu, sau 2.9% + 1 Leu pentru platile internationale la care se va mai adauga:

 • 08% pentru orice plata efectuata si care are status OK;
 • 5% pentru facturare direct din platforma lor;
 • 25% suplimentar, daca vanzarile tale cresc in volum.

Concluzie

Nu conteaza doar valoarea comisionului pe care il vei plati la tranzactiile facute prin site-ul tau, ci pentru o alegere potrivita este important sa analizezi ce-ti poate oferi un procesator din toate punctele de vedere.

Fiecare procesator de plata on-line are politica lui de transfer bancar, astfel ca doar la o anumita valoare, banii tranzactiilor vor intra in firmei tale.

Aceste detalii se regasesc in contractul pe care il vei incheia cu acel procesator de plati si poate fi negociat in mica masura.

Realizeaza o ducumentare amanuntita, vezi competitia cu cine lucreaza, solicita recomandari, arunca o privire pe recenzii, pentru a putea face alegerea potrivita.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?