Procesatori de plati online in Romania. Cum alegi furnizorul potrivit? [+INFOGRAFIC]
Daca vrei doar implementarea platii cu cardul sau/si prin SMS, sau daca vrei un procesator care sa iti faciliteze tranzactiile in valuta, acest articol iti va fi ca si un punct de plecare in algerea furnizorului care sa iti ofere cea mai buna oferta de servicii, in functie de business-ul tay,
Indiferent de tipul site-ului, platforma CMS utilizata, design-ul site-ului, produsele sau serviviile pe care (vrei sa) le vinzi prin site, alegerea procesatorului de plati online nu este doar o decizie tehnica, ci o decizie de management a business-ului tau si trebuie tratata in consecinta.
Procesatori de plati disponibili in Romania se diferentiaza atat la nivelul comisioanelor aplicat cat si la nivelul beneficiilor pe care le pun la dispozitie.
Ce este un procesator de plati online?
Este o companie speciala acreditata, care asigura intermedierea intre comerciant si clientul final pentru a asigura transferul de bani intre cele 2 parti.
Procesatorii de plati trec prin proceduri ample de verificare si aprobare si ei sunt responsabili de incheierea de contracte cu emitentii de card-uri si banci.
Astfel, datele bancare ale clientului final nu ajung la toti comerciantii si se asigura protectia acestora din toate punctele de vedere.
Daca nu ar exista aceste companii, costurile pentru activarea unui sistem de plata online ar fi extrem de mari si nu ar fi atat de des intalnita aceasta metoda de plata.
Exista procesatori de plati online acreditati la nivelul fiecarei tari, dar si la nivel international.
Criterii selectie pentru alegerea unui furnizor de plati on-line?
Atunci cand vine vorba de alegerea procesatorului de plati online potrivit pentru compania ta trebuie sa ai mai multe aspecte in vedere.
Aspecte ce tin de businessul tau, dar si aspecte importante pentru clientul tau final.
Alegerea potrivita poate avea un impact foarte puternic in ceea ce priveste numarul tranzactii efectuate.
Tipul de afacere pe care o conduci
In functie de tipul de afacere pe care o conduci vei putea avea nevoie unul sau mai multe servicii, de un anumit tip.
Firmele care vand produse au nevoie de-o integrare completa cu magazinul online astfel incat pretul platit de client la final sa fie in functie de produsele selectate (adaugate in cos).
Platformele de licitatii, unde pretul variaza foarte mult in functie de licitarea efectiva s-ar putea sa aibe de nevoie de link de plata pentru a putea adjusta pretul in conformitate cu ce s-a intamplat
Firmele care vand servicii online pot avea preturi standard sau serviciile pot fi extrem de personalizate si atunci pretul final de achitat nu poate fi calculate automat.
In astfel de situatii link-urile de plata sau butonul de plata, pe factura, reprezinta solutia adecvata.
Mai mult decat atat, afacerea ta este activa in domenii precum: HoReCA, Social, Educational?
Cine sunt clientii tai
Profilul clientilor si potentialilor cumparatori este extrem de important. Cu cat stii mai multe despre ei cu atat poti alege mai usor si mai bine procesatorul de plati online potrivit.
Clientii tai sunt doar din Romania sau si din alte tari? Clientii sau potentialii clienti vor plati intotdeauna in RON sau ar putea prefera sa plateasca si in alta moneda?
Tranzactionarea in criptomonede ar putea fi de interes pentru ei?
Clientii sunt angajati in sistemul public? etc.
Unii procesatori de plati ofera optiuni multiple de tranzactionare in diferite valute, criptomonede sau alte instrumente de plata cum ar fi: cardurile de mancare, cardurile cadou, vocuherele de vacanta, ticketele social-educationale si asa mai departe.
Site-ul propriu
In functie de site-ul propriu, platforma pe care este construit (WooCoomerce, PrestaShop, Magento, etc.) sau este un site Custom, furnizorul de plati online potrivit poate diferi.
Asigura-te ca respectivul furnizor are dezvoltata solutia pentru platforma pe care este dezvoltat site-ul tau pentru ca astfel salvezi costuri si timp enorm necesar implementarii.
In cazul site-urilor Custom, singura optiune disponibila este sa apelezi la ajutorul unui programator pentru a dezvolta solutia personalizata si adaptata site-ului tau.
Daca vinzi bilete online si nu folosesti un sistem de Ecommerce, in majoritatea cazurilor nu exista solutii deja de construite.
Iar integrarea unui procesator de plati online cu formularul tau de inscriere poate fi foarte complicata si de lunga duarata.
Serviciile oferite
In ultima perioada tot mai multi procesatori, dar nu toti, au dezvoltat solutii de plata in rate, de tipul Buy-Now-Pay-Later, datorita cererii tot mai mari pentru acest gen de plata.
Situatia financiara complicata a tot mai mutor persoane, si nu doar in Romania, a incurajat companiile de profil sa depuna un efort in acest sens.
In special, dar nu numai, in cazul in care produsele/serviciile pe care le tranzactionezi au cost destul de mare o astfel de optiune de plata poate fi extrem de utila.
Ea poate face diferenta considerabil in numarul de tranzactii efectuate si implicit in resursele financiare ale firmei tale.
Comerciantul primeste toata suma la momentul tranzacitiei, iar bancii intermediare ii revine responsabiltiatea colectarii sumei in rate de la clientul final.
De ce au facut asta? Mai bine sa receptioneze banii in transe decat deloc, fiecare tranzactie inseamnand un commision in plus pentru ei de la procesator si respectiv, de la clientul final.
- Modalitatea de functionare efectiva a platii online
In acest caz exista 2 situatii distincte:
- Plata are loc pe site-ul tau
- Plata are loc pe site-ul procesatorului
Prima modalitate este mult mai buna din mai multe puncte de vedere: perceptia utilizatorulului asupra comerciantului dar si experienta acestuia.
In cazul platii direct pe site-ul comerciantului inseamna un pas in minus pentru client, o pagina in minus de incarcat, iar acesta ramane in site-ul respectiv pe toata perioada de timp.
Alte Optiuni: limbi disponibile, Plati din Wallet-uri, buton pe factura
Exista o serie de optiuni suplimentare oferite de procesatorii de plati online care iti pot face viata mai usoara sau chiar pot influenta in mod direct rezultatele tale financiare
De exemplu, posibiltatea de afisare a paginii de plata (Checkout) in mai multe limbi este o extra-optiune extrem de importanta pentru companiile cu clientela diversa sau internationala.
O alta extra-optiune cu impact, majora, o reprezinta posiblitatea de a plati din E-wallet-ul telefonului: Apply Pay, Google Pay, Samsung Pay.
Aceasta optiune simplifica enorm de mult efortul depus de clientul final, datele cardului si datele personale fiind preluate automat din aceste walleturi, nemafiind necesara completarea manuala.
Nu toti procesatori de plati online ofera aceasta extraoptiune de plata extrem de utila, in special in cazul tranzactiilor directe intre companii (B2b), dar nu exclusiv.
Posibiltatea de a adauga un buton de plata direct pe factura electronica, simplifica mult efortul necesar platii facturii si reduce, totodata, perioada de timp la emiterea facturii la incasare.
Tarifele procesatorului
Tarifele procesatorilor de plati online difera foarte mult de la companie la companie. Fii foarte atent atunci cand analizezi acest aspect.
Majoritatea companiilor percep o taxa procentuala din fiecare tranzactie.
Dar sunt si companii care pe langa acest cost, datorita modului lor de functionare, percep taxe suplimentare.
Cashout: atunci cand transferi bani din contul online al procesatorului intr-un cont bancar efectiv
Cashback: atunci cand trebuie sa returnezi bani clientului, indiferent de motiv
Momentul tranzactiei: in cazul platilor efectuate in weekend, comisioanele sunt mai mari, in unele cazuri
Datorita gradulului de adoptie tot mai mare a acestei metode plata, tot mai multe banci isi dezvolta propriile sisteme de plata online.
Atunci cand banca este si procesator de plati online comisioanele sunt mai mici, fiind eliminata compania intermediara.
Sau chiar 0, in cazul in care comerciantul si clientul au cont deschis exact la banca-procesatoare de plati online.
Suportul oferit
Indiferent de cat bine te documentezi inainte de a alege furnizorul de plati online, pot aparea de-a lungul timpui situatii neprevazute.
Mai mult decat atat, in timp pot aparea diferite schimbari legislative care pot schimba modul de functionare al lucrilor.
De exemplu, aparitia E-factura & SPV, a determinat companiile care detin programe de facturare sa dezvolte solutii adaptate in propriile soft-uri.
Situatii similare pot apare si in cazul platilor online, iar procesatorii vor fi nevoiti sa se adapteze.
Rapiditatea si experienta isi vor spune cuvantul in acele situatii. Nu neglija acest aspect.
Pentru a te documenta in aceasta privinta, cauta informatii online, intreaba prieteni sau colaboratorii, ia contact direct cu ei si urmareste cum gestioneaza aceasta relatie cu tine.
Procesatori de plati on-line
Integrarea unui serviciu de plata online cu card-ul poate contribui la reducerea numarului de cosuri abandonate sau exit-uri din pagina de Checkout, pe cale de consecinta poate contirbui la o eficienta mai buna a bugetului de promovare.
Platile on-line, in Romania, sunt 100% securizate prin metoda 3D Secure, astfel incat utilizatorii pot face plati in siguranta, fara ca datele lor sa fie accesate in vreun fel, sau cardurile sa fie expuse in vreun fel.
Atunci cand trebuie sa alegi un procesatorul de plati online pentru un site WordPress sau HTML, trebuie sa ai mai multe aspecte in vedere, cum ar fi: comision, perioada pentru decontarea incasarilor, tipul de plata (pret fix, variabil, recurent ect), platile internationale, facilitati tehnice pentru site si chiar servicii post-vanzare.
Cei mai ieftin nu este neaparat cea mai buna optiune. Daca anticipezi sau ai deja un volum mare de comenzi, este foarte important ca procesatorul de plati pe care-l vei alege sa permita alte integrari pentru eliberarea automata a facturii.
Altfel, ceea ce vei reusi sa economisesti prin alegerea celui mai mic tarif vei pierde prin timp alocat zilnic pentru redactarea, transmiterea si gestionarea facturilor.
Acum, care varianta pare mai ieftina?
Netopia (MobilPay) - Un singur procesator mai multe metode de plata
Au dezvoltat cateva tipuri de servicii care vin in intampinarea oricarui business.
Plata cu cardul online
Daca ai magazin on-line, poti folosi atat metoda de plata cu cardul, sau tot in cadrul acestei metode, plata cu cardul in rate, la diferite banci.
Link2Pay
O solutie rapida nu numai pentru un site creat in WordPress, atunci cand ai un serviciu pe care il vinzi.
Este usor de implementat, cu o configuratie facila pentru cei fara experienta in administrarea unui magazin on-line.
De asemenea, serviciul Link2Pay este o solutie buna pentru firmele care au nevoie constant de posibilitatea de-a crea si incasa oferte personalizate.
Usor pentru client pentru ca poate plati online, consumator de timp pentru tine si compania ta, deoarece trebuie creat manual fiecare link de plata in functie de valoarea fiecarei oferte.
Plata prin SMS
Pe site, cei de la NEtopia – MobilPay mentioneaza ca au dezvoltat parteneriate cu toti furnizorii de telefonie mobila din Romania: Orange, Vodafone, Telekom sau Digi.
O alta metoda de microplati on-line, prin care poti vinde servicii sau produse prin intermediul SMS-urilor.
Avantajul este ca oricine poate plati cu telefonul, fara avea acces direct la un card bancar, dar dezavantajul este ca pentru acest tip de plata, comisioanele sunt enorme.
MobilPay Wallet
Poti avea acces la platile tranzactionate prin site-ul tau, direct pe mobil.
MobilPos
Asa cum am mai spus mai sus, este o alternativa pentru servicii de catering si restaurante pentru plata la livrare.
Netopia este unul dintre putinii procesatori de plati online din Romania care a dezvoltat optiunea de plata direct din Wallet-ul Google – Google Pay.
O astfel de optiune face mult mai usoara plata pentru utilizatorii de telefoane in timpul cumparaturilor.
Datele personale si informatiile card-ului, necesare platii, sunt preluate direct din wallet, iar astfel plata se face din 2-3 click-uri.
Plata in rate fara dobanda este o optiune disponibila la tot mai multi procesatori, care face mai usor accesibile produsele pentru unii clienti, in special cele cu un pret mare.
Pe langa acest avantaj, aceasta optiune poate reprezenta un aspect de diferentiere fata de competitor, ar putea fi folosit ca un extra beneficiu pentru clientii noi sau recurenti in functie de propria strategie.
Plata in MarketPlace este o optiune dedicata acestui de tip business care face posibilita tranzactionarea directa a banilor catre fiecare comerciant al caror produse au fost achizitionate
Astfel poti salva costuri foarte mari asociate cu transferurile bancare si reducea timpulului de la achizitionare la incasare pentru comerciantii listati in marketplace.
Implementare si configurare plata cu card-ul
Pentru a implementa acest modul de plata in site-ul tau wordpress trebuie sa ai ceva cunostinte tehnice, ei neavand inca un plug-in pe care sa il poti descarca automat din zona de module, ci trebuie descarcat din platforma MobilPay si urcat prin FTP in site.
Urmatorul pas este de a descarca 4 fisiere de tip .key pe care, de asemenea, va trebui tot prin FTP sa le urci in site.
Verificarea implementarii se va face de catre procesator, care iti sugereaza si un ghid de bune practici in care vorbesc despre cum trebuie adaugate detalii in paginile site-ului tau, inclusiv logo-ul procesatorului in footer, urmand sa primesti un raspuns din partea lor – daca implementarea este corecta sau nu.
Dupa parerea mea, destul de complicat mai ales pentru cineva fara cunostinte minime de IT.
Poti opta pentru serviciul de plati cu cardul, iar in aceste conditii va trebui sa faci o solicitare catre ei, urmand sa iti puna la dispozitie mai multe variante de plati cu cardul la diferite banci.
Implementarea acestui serviciu necesita programare, dar te pot ajuta chiar ei in aceasta privinta.
Plati Online
Serviciile pe care le ofera acest procesator de plati online sunt create tot pentru a veni in intampinarea necesitatilor proprietarilor de magazine, atat fizice cat si on-line.
Au servicii precum:
- Link de plata;
- Split Payments – Marketplace;
- Plati on-line:
- Plati on-line recurente;
- Plati on-line cu rate fara dobanda;
- Plati cu Card cadou;
- Plati cu Card de vacanta;
- Plati cu Card cultura;
- Incasari numerar prin Posta Romana.
Split Payments este un serviciu similar cu Plata in Marketplace al lui Netopia, efectuand plati divizate in timp real catre partenerii tai, solutia ideala pentru francize si marketplaceuri:
Desi nu este o plata online, dar este un serviciu pus la dispozitie de Plati Online prin partenerii sai, plata in numerar la Posta Romana poate reprezenta o optiune de plata utila pentru persoanele mai putin tehnice.
In pagina de Plata (Checkout) clientul are posibiltatea de a alege plata in numerar la un ghiseu al Postei Romane.
O data plasata comanda, clientul primeste prin email si sms informatiile necesare platii, inclusiv un cod de bare unic.
Dupa efectuarea platii, beneficiarul va primi o notificare de confirmare a platii, o singura data pe zi, in intervalul orar 14:00 -17:00.
Implementare si configurare
Cei de la Plati Online au creat un plug-in dedicat WordPress, dar si pentru alte platforme CMS similare. Acest modul este compatibil inclusiv cu WooCommerce.
Din platforma lor va trebui sa iti iei API key-urile pe care va trebui sa le adaugi in setarile modulului.
Implementarea necesita si test din partea lor si deci, dupa ce vei fi terminat implementarea si configurarearea, va trebui sa soliciti, ca si la MobilPay, verificarea implementarii.
Pot aparea mici erori la inceputul instalarii, dar nu trebuie sa intri in panica pentru ca au suport bun si raspund destul de rapid.
Vei primi, la inceput un cont de DEMO, pentru testarea platilor, ulterior urmand ca dupa teste sa primesti un cont de LIVE cu toate setarile aferente.
Sunt foarte atenti la toate detaliile pe tot parcursul procesului de implementare, si nu-ti vor activa contul pana nu se vor asigura ca totul a fost realizat incotmai cu ghidul si instructiunile lor.
Vei primi un ghid de bune practici pe care va trebui sa il respecti intocmai pentru a-ti testa si verifica site-ul in vederea obtinerii contului live, procedura care poate ajunge sa dureze chiar si 2 saptamani.
De asemenea, ei solicita in mod obligatoriu sa adaugi in Footer-ul site-ului tau logo-ul procesatorului.
La fel ca si la PlatiOnline se poate opta pentru diverse servicii de plata: plata cu cardul in rate fara dobanda, plata cu card cadou sau card de vacanta.
Implementarea fiecarui serviciu implica o munca separata deci si un cost aferent. Adauga in site doar acele metode de plata pe care clientii/prospectii tai le-ar putea folosit.
EuPlatesc - Tranzactionare rapida, usoara si sigura
Nu toti procesatorii de plati iti dau posibilitatea sa incasezi bani in valuta, in cazul in care doresti sa vinzi in afara Romaniei.
EuPlatesc, companie 100% romaneasca, iti pune la dispozitie aceasta optiune.
Pe langa serviciile pe care le au si procesatorii mai sus mentionati, cei de la EuPlatesc au mers putin mai departe si au dezvoltat servicii pentru Turism, Corporate, Servicii pentru Universitati si Servicii pentru Parteneri, inclusiv Serviciul EuPlatesc Donations.
Are aceleasi servicii precum Netopia: Link2Pay, Pret dinamic Produse, SMS, plati in rate, plati recurente dupa cum poti vedea si infrographic-ul de la finalul articolului.
EuPlatesc pune la dispozitia partenerilor sai plata in rate in mod similar cu ceilalti procesatori.
Magazinul incaseaza toata suma de bani in urmatoarea zi, iar clientul final va plati in trase egale, fara dobanda. suma respectiva.
Pe langa aceasta optiune, EuPlatesc faciliteaza obtinerea de credite online, prin TBI Bank.
Obtinerea creditului este 100% online iar aprobarea este extrem de rapida.
Astfel faci usor accesibile produse/serviciile cu un pret mare si faci viata mai usoara clientului nemaifiind necesara deplasarea la banca
Un instrument de plata care poate creste vanzarile in special pentru electrocasnice, bijuterii, servicii medicale si multe altele.
Implementare si configurare
Usor de implementat si activat, vei primi de asemenea un plugin (modul) pe care va trebui sa il instalezi pe site in care vei adauga API-key si credentiale de logare.
Solicita si ei respectarea unor prevedere cuprinse intr-un ghid de bune practici, dar nu sunt asa de exigenti precum cei de la Plationline.
Va trebui sa le soliciti testarea implementarii si trecerea de la testare (varianta demo) la varianta live, proces care poate dura doar pentru pentru acest pas, o saptamana.
Viva Wallet
Un furnuzor de plati online cu origini inafara Romania, dar care s-a extins si in tara noastra, deja de cativa ani.
ViVa Wallet vine cu o inovatie: si anume faptul ca iti da posibilitatea de a incasa direct in contul tau fara a trece prin intermediul lor, si sa fi nevoit(a) sa astepti trecerea perioadei de decontare.
Acest important avantaj coroborat cu posibilitatea de a folosi aplicatia direct de pe telefonul tau, urmarind platile, facand la randul tau plati .
Fiind o companie international ofera posibilitatea de-a vinde la nivel international, practic automat poti scumpara/incasa in diferite monede intermationale.
Pun si ei la dispozitie atat plata unui pret dinamic in functie de valoarea cosului cat si implementarea unui link de plata personalizat.
In zona de „My Account” ai la dispozitie mutle alte functii dar si statistici utile pentru administrarea si raportarea platilor online.
In mod similar cu ceilalti procesatori prezentati mai sus si Viva Wallet are o solutie dedicata pentru Market Place facilitand optimizarea costurile prin transferarea banilor direct catre fiecare comerciant.
Pe de alta parte, Viva Wallet se diferentiaza in comparatie cu celelalte companii de profil, prin optiunea Smart Checkout pentru magazinele online.
O pagina de Checkout securizata, simplificata, bine optimizata care aduce la un loc cele mai importante instrumente de plata, fara a mai fi necesara implementarea separata a fiecareia.
Cu ajutorul acestei optiuni poti creste rata de conversie a vizitatorilor/clientilor site-ului tau.
Un alt punct forte pentru Viva Wallet, este Viva Terminal App, este o solutie de plata utila pentru magazinele care au si un sediu, pentru afacerile din Horeca sau pentru sistemele de ticketing.
Cu ajutorul acesteia poti accepta plati pe mai multe terminale, chiar daca nu sunt conectate la Wi-Fi, facilitand incasari multiple intr-un timp foarte scurt.
Toate fondurile ajungand in acelasi loc, contul Viva Wallet, unde poti analiza informatiile si graficele relevante.
In completarea Viva Wallet App, optiunea de-a incasa de pe mai multe card-uri este un vis devenit realitate pentru clientii companiilor din Horeca.
Astfel clientii poti imparti nota de plata exact asa cum isi doresc, pot adauga sau nu bacsis, totul fiind usor de urmarit si atribuit fiecarui angajat si serviciu.
Desi nu reprezinta o modatalitate de plata online, in mod evident acesata optiune de plata poate face diferenta fata de competitie si trebuie avuta in vedere la alegerea furnizorului de plati.
Implementare
Instalarea plugin-ului se face rapid si confortabil, trebuie doar sa-l instalezi din sectiunea de module care pe oricare altul.
Un aspect de asemenea interesant, este ca dupa ce ti-ai creat contul si ai adaugat toate detaliile firmei, poti face implementarea modulului de plati online rapid, fara a necesita o verificare a implementarii din partea lor.
In platforma vei gasi chei API pentru majoritatea platformelor de tip e-commerce, iar dupa ce ai instalat modulul, la setari, va trebui sa adaugi aceste chei pentru a lega modulul de contul tau Viva Wallet
Stripe
Unul dintre cei mai scumpi procesatori de plati online.
Daca pana acum cativa ani nu o puteai implementa in Romania, iata ca au extins granitele si au ajuns si in Europa, mai ales in zona tarilor Balcanice.
In ultima perioada au dezvoltat o gramada de integrari cu alte aplicatii si programa utile in mediul online.
Pe langa Plata in Marketplace sau plata prin Apply/Google Pay ceea ce ne-a atras atentia la Stripe este posibiltiatea automata de a corela incasarile cu facturile.
Astfel castigi foarte mult timp inlocuind munca manuala si ai acces instant la situatia reala a incasarilor reducand eventualele probleme cu cashflow-ul.
Implementarea platii online
Un plug-in foarte bine dezvoltat, care se poate instala din sectiunea „Adauga un modul”, urmand ca dupa ce ti-ai creat cont la ei sa iti iei API Key-urile, userul si parola si sa le adaugi in setarile plug-in-ului din zona de plati WooCommerce.
Trebuie sa ai in vedere aspectul financiar pentru acest procesator de plati. Sumele pe care le cer nu sunt deloc mici, spre deosebire de procesatorii de plati on-line din Romania.
Daca cei din Romania iti solicita un procent fix, cei de la Stripe vor taxa pe langa comisionul in procente care este de 1.4% pentru platile cu carduri Europene + 1 leu, sau 2.9% + 1 Leu pentru platile internationale la care se va mai adauga:
- 08% pentru orice plata efectuata si care are status OK;
- 5% pentru facturare direct din platforma lor;
- 25% suplimentar, daca vanzarile tale cresc in volum.
Revolut
Una dintre solutiile cel mai recent dezvoltate pentru mediul online si foarte importanta avand in vedere ca tot mai multe persoane au cont la Revolut, fie el personal sau chiar business.
Mai mult decat atat, peste 90% din clientii din online folosesc telefonul mobil, tot pe acest dispozitiv se afla si contul Revolut ceea ce face tot procesul de plata foarte simplu.
Un alt avantaj este faptul ca Revolut accepta tranzactionarea in mai multe 25 de valute, inclusiv tranzactii cu cryptomonede.
Pe de alta parte, Revolut ca solutie de plata online, are dezavantajele sale.
Percepe taxe speciale pentru tranzactiile efectuate in afara “market hours”, cum ar fi in weekenduri.
De asemenea, te poti trezi cu contul blocat temporar, adica pentru o perioada de timp nu ai acces la fondurile proprii ceea ce poate fi problematic.
LibrayPay
LibraPay este serviul de plati online furnizat ce apartine bancii Libra. Avand acest avantaj al unei banci in spate, sistemul lor de plata online aduce trei avantaje foarte importante:
- Administratorul are posibilitatea de-a gestiona dintr-un singur loc toate tranzactiile online si toate conturile firmei activa la Libra;
- Optiunea de-a configura validare manuala sau automata pentru incasari;
- Cea mai rapida perioda pentru decontarea incasarilor T+1.
Pe langa acestea, nici serviciul de Wallet LibraPay nu este de neglijat, ajutandu-te sa centralizezi incasarile in aceeasi infrastructura indiferent de canalul de vanzari folosit.
Aceste facilitati pot duce la castiguri enorme de timp, mai ales cand vorbim de volume medii si mari de comenzi pe zi.
Implementarea sistemului plata online
Pentru a avea access la modul, va trebui sa ai contract direct cu ei, urmand ca apoi sa il descarci si sa il instalezi.
Nu este cel mai intuitiv proces de implementat, daca nu ai pe cineva care sa stie programare, poti apela la serviciile unei agentii web sau chiar la servicul lor de suport oferit de LibraPay.
PayPal
PayPal Business pune la dispozitia utilizatorilor majoritatea optiunilor discutate in cazul celorlalti comercianti (Plata cu card-ul, Plata din Wallet etc.), inclusiv o pagina speciala de CheckOut prevum Viva Wallet
Din punctul nostru de vedere se diferentiaza din 2 puncte de vedere in comparatie cu ceilalti furnizori:
- Solutia lor de MarketPlace poate fi implementata pe platformele de Ecommerce dar si pe site-urile custom.
- De asemenea, ofera support pentru gestionarea retururilor si a neintelegerilor cu clientii asumandu-si un rol important de intermediar.
Astfel, PayPal are un rol de filtru suplimentar, un adevarat intermediar, intre comerciant si clientul final.
Clientii mai circumspecti sau cei care nu-ti cunosc brand-ul vor apela la aceasta metoda de plata cu mai multa incredere ceea ce se poate traduce intr-un numar mai mare de comenzi receptionate.
ING PAY
ING PAY este sistemul de plati online pus la dispozitie de banca ING. Din pacatea acestea este disponibil doar pentru companii care au un volum de vanzari de peste 50.000 de euro.
In 2023 nu au dezvoltate module pentru cele mai cunoscute platforme CMS, exceptie face o singura platforma, plata online prin ING de la Gomag.
Din acest motiv, implementarea plati cu card-ul de la ING poate fi mai costisitoare comparativ cu celelalte solutii deoarece implica adaptarea solutiei loi la site-ul propriu cu ajutorul programarii.
Noi, la WebHipsters, n-am folosit niciodata acesta solutie, nu am avut sansa de-a lucra cu un site construit pe aceasta platforma.
Pe langa site-urile realizate pe Gomag, ca exemplu de comerciant care are aceasta solutie implementata ar fi: Digi sau Engie.
Concluzie
Nu conteaza doar valoarea comisionului pe care il vei plati la tranzactiile facute prin site-ul tau, ci pentru o alegere potrivita este important sa analizezi ce-ti poate oferi un procesator din toate punctele de vedere.
Fiecare operator de plata on-line are politica lui de transfer bancar, astfel ca doar la o anumita valoare, banii tranzactiilor vor intra in firmei tale.
Aceste detalii se regasesc in contractul pe care il vei incheia cu acel procesator de plati si poate fi negociat in mica masura.
Realizeaza o documentare amanuntita, vezi competitia cu cine lucreaza, solicita recomandari, arunca o privire pe recenzii, pentru a putea face alegerea potrivita.
Cumpara oricand, de oriunde si orice in siguranta.
Sfaturi pentru cumparaturi in siguranta pentru persoane fizice si juridice
Infografic Procesatori de plati
Criteriu | Netopia | EuPlatesc | Plati Online | Libra |
Link de Plata | ||||
Transfer Bancar | ||||
Pret dinamic | ||||
Plata in rate | (BT, BRD, Alpha, Garanti) | |||
Abonamente | ||||
Plata prin SMS | ||||
Plati Internationale | ||||
Plati in valuta | Toate | EUR, USD, GBP | USD, EUR | EUR |
Accepta Crypto Monede | ||||
Smart POS (pe telefon) | ||||
Taxa creare cont | ||||
Taxe lunare | ||||
Comision | Pers Fiz 0.99% + 0.30 lei + TVA Pers Jurid 2.3% + 0.30 lei + TVA | 1-4..2% 1% + 0.25 RON/tranzactie (Comenzi < 350 RON) | 0.95% + TVA pentru Comenzi < 350 RON 0.8% + TVA pentru Comenzi > 350 RON 0.5 RON + TVA pentru Comenzi > 350 RON | Pers Fiz 1.02% Pers Jurid 1.75% |
Decontare | T+3 pentru sume > 100 RON | Saptamanal sau la sume > 1.000 RON | Saptamanal | T+1 |
Checkout pe site/extern | Checkout extern | Checkout extern | Checkout extern | Checkout extern |
Pagina de plata in mai multe limbi | ||||
Personalizare pagina plata | , partial | |||
Support international | ||||
Implementare* (1-10) | 7 | 9 | 7 | N/A |
E-Commerce | Woocommerce, Magento, Shopify, Gomag, ContentSpeed, | Woocommerce, Magento, Prestashop, Opencart, etc. | WooCommerce, Magento, Shopify, Prestashop, OpenCart, Gomag, etc. | WooCommerce, Magento, Shopify |
Programe Facturare** | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill |
IOS / Android | Android | IOS & Android | ||
Alte Integrari | Posta Romana |
* Este o evaluare subiectiva bazata pe experienta noastra in implementarea cu modulul woocommerce.
** Programul de facturare ales trebuie sa fie compatibil cu CMS-ul (woocommerce, etc.), indiferent de procesatorul de plata online alex.
Daca ai vreun furnizor de plati online pe care ai vrea sa il adaugam in aceasta analiza, lasa-ne un comentariu.
Comments (1)
[…] de domeniul în care activează business-ul tău, acțiunea de implementare plata cu cardul pe site, reprezintă o modalitate prin care produsele și serviciile tale devin accesibile pentru o marjă […]