Procesatori de plati online in Romania. Cum alegi furnizorul potrivit? [+INFOGRAFIC]
Daca vrei doar implementarea platii cu cardul sau/si prin SMS, sau daca vrei un procesator care sa iti faciliteze tranzactiile in valuta, acest articol iti va fi ca si un punct de plecare in algerea furnizorului care sa iti ofere cea mai buna oferta de servicii, in functie de business-ul tay,
Indiferent de tipul site-ului, platforma CMS utilizata, design-ul site-ului, produsele sau serviviile pe care (vrei sa) le vinzi prin site, alegerea procesatorului de plati online nu este doar o decizie tehnica, ci o decizie de management a business-ului tau si trebuie tratata in consecinta.
Procesatori de plati disponibili in Romania se diferentiaza atat la nivelul comisioanelor aplicat cat si la nivelul beneficiilor pe care le pun la dispozitie.
Alegerea metodelor de plata
In momentul crearii unui magazin online in platforma WordPress, modulul WooCommerce vine cu cateva moduri de plata implicite:
- Plata cu cardul – prin adaugarea datelor unui card bancar pentru a achizitiona un produs/serviciu online;
- Transfer bancar direct – trasnfer bancar intre beneficiar si compania – confirmare manuala a platilor;
- Numerar la livrare – cea mai des aleasa metoda de plata;
- Plati cu cec – o metoda putin rar utilizata in Romania, dar acceptata in alta tari;
- PayPal Standard – unde clientii pot plati din contul personal de PayPal, daca au aceasta aplicatie;
- PayPal Checkout – asemenea ca Standard, dar cu mici diferente.
Cum sa alegi cel mai bun furnizor de plati on-line?
Pentru a lua cea mai buna decizie trebuie sa ai in vedere profilul business-ului tau, daca vinzi produse fizice, produse digitale sau servicii, publicul tinta si nu il ultimul rand tipul de tranzactii de care ai nevoie.
Daca vinzi produse fizice, pentru inceput este foarte indicat sa iti activezi metoda de plata „Numerar la livrare”, pana cand vei decide ce metoda de plata online vei implementa.
Aceasta metoda este simpla si consta in faptul ca atunci cand un client va plasa o comanda, tu vei procesa comanda, ea va fi preluata de curier/livrator, iar clientul va achita suma comenzii (plus) transportul odata cu livrarea efectiva.
Urmand ca l o data ulteiroara, cruierul sa-ti inapoieze sumele astfel colectate.
Daca alegi doar aceasta metoda de plata risti sa pierzi cel putin in alte 2 privinte:
- Cei care vor sa plateasca cu card-ul;
- Credibilitate – o parte dintre potentialii clienti se vor simti descurajati de lipsa unei optiuni de-a plati cu card-ul si s-ar putea sa evite sa plaseze comenzi pe site-ul tau.
O intrebare absolut justificata si des intalnita este: Daca firma este serioasa si a investit si intr-un site nu putea sa implementeze si o varianta de-a plati cu card-ul?
Mai mult decat atat, daca magazinul tau on-line vinde produse digitale si/sau servicii, aceasta plata nu este indicata si de aceea trebuie sa iti alegi plata on-line cu cardul.
Procesatori de plati on-line
Integrarea unui serviciu de plata online cu card-ul poate contribui la reducerea numarului de cosuri abandonate sau exit-uri din pagina de Checkout, pe cale de consecinta poate contirbui la o eficienta mai buna a bugetului de promovare.
Platile on-line, in Romania, sunt 100% securizate prin metoda 3D Secure, astfel incat utilizatorii pot face plati in siguranta, fara ca datele lor sa fie accesate in vreun fel, sau cardurile sa fie expuse in vreun fel.
Atunci cand trebuie sa alegi un procesatorul de plati online pentru un site WordPress sau HTML, trebuie sa ai mai multe aspecte in vedere, cum ar fi: comision, perioada pentru decontarea incasarilor, tipul de plata (pret fix, variabil, recurent ect), platile internationale, facilitati tehnice pentru site si chiar servicii post-vanzare.
Cei mai ieftin nu este neaparat cea mai buna optiune. Daca anticipezi sau ai deja un volum mare de comenzi, este foarte important ca procesatorul de plati pe care-l vei alege sa permita alte integrari pentru eliberarea automata a facturii.
Altfel, ceea ce vei reusi sa economisesti prin alegerea celui mai mic tarif vei pierde prin timp alocat zilnic pentru redactarea, transmiterea si gestionarea facturilor.
Acum, care varianta pare mai ieftina?
Netopia (MobilPay) - Un singur procesator mai multe metode de plata

Au dezvoltat cateva tipuri de servicii care vin in intampinarea oricarui business.
Plata cu cardul online
Daca ai magazin on-line, poti folosi atat metoda de plata cu cardul, sau tot in cadrul acestei metode, plata cu cardul in rate, la diferite banci.
Link2Pay
O solutie rapida nu numai pentru un site creat in WordPress, atunci cand ai un serviciu pe care il vinzi.
Este usor de implementat, cu o configuratie facila pentru cei fara experienta in administrarea unui magazin on-line.
De asemenea, serviciul Link2Pay este o solutie buna pentru firmele care au nevoie constant de posibilitatea de-a crea si incasa oferte personalizate.
Usor pentru client pentru ca poate plati online, consumator de timp pentru tine si compania ta, deoarece trebuie creat manual fiecare link de plata in functie de valoarea fiecarei oferte.
Plata prin SMS
Pe site, cei de la NEtopia – MobilPay mentioneaza ca au dezvoltat parteneriate cu toti furnizorii de telefonie mobila din Romania: Orange, Vodafone, Telekom sau Digi.
O alta metoda de microplati on-line, prin care poti vinde servicii sau produse prin intermediul SMS-urilor.
Avantajul este ca oricine poate plati cu telefonul, fara avea acces direct la un card bancar, dar dezavantajul este ca pentru acest tip de plata, comisioanele sunt enorme.
MobilPay Wallet
Poti avea acces la platile tranzactionate prin site-ul tau, direct pe mobil.
MobilPos
Asa cum am mai spus mai sus, este o alternativa pentru servicii de catering si restaurante pentru plata la livrare.
Implementare si configurare plata cu card-ul
Pentru a implementa acest modul de plata in site-ul tau wordpress trebuie sa ai ceva cunostinte tehnice, ei neavand inca un plug-in pe care sa il poti descarca automat din zona de module, ci trebuie descarcat din platforma MobilPay si urcat prin FTP in site.
Urmatorul pas este de a descarca 4 fisiere de tip .key pe care, de asemenea, va trebui tot prin FTP sa le urci in site.
Verificarea implementarii se va face de catre procesator, care iti sugereaza si un ghid de bune practici in care vorbesc despre cum trebuie adaugate detalii in paginile site-ului tau, inclusiv logo-ul procesatorului in footer, urmand sa primesti un raspuns din partea lor – daca implementarea este corecta sau nu.
Dupa parerea mea, destul de complicat mai ales pentru cineva fara cunostinte minime de IT.
Poti opta pentru serviciul de plati cu cardul, iar in aceste conditii va trebui sa faci o solicitare catre ei, urmand sa iti puna la dispozitie mai multe variante de plati cu cardul la diferite banci.
Implementarea acestui serviciu necesita programare, dar te pot ajuta chiar ei in aceasta privinta.
Plati Online
Serviciile pe care le ofera acest procesator de plati online sunt create tot pentru a veni in intampinarea necesitatilor proprietarilor de magazine, atat fizice cat si on-line.
Au servicii precum:
- Link de plata;
- Split Payments – Marketplace;
- Plati on-line:
- Plati on-line recurente;
- Plati on-line cu rate fara dobanda;
- Plati cu Card cadou;
- Plati cu Card de vacanta;
- Plati cu Card cultura;
- Incasari numerar prin Posta Romana.
Implementare si configurare
Cei de la Plati Online au creat un plug-in dedicat WordPress, dar si pentru alte platforme CMS similare. Acest modul este compatibil inclusiv cu WooCommerce.
Din platforma lor va trebui sa iti iei API key-urile pe care va trebui sa le adaugi in setarile modulului.
Implementarea necesita si test din partea lor si deci, dupa ce vei fi terminat implementarea si configurarearea, va trebui sa soliciti, ca si la MobilPay, verificarea implementarii.
Pot aparea mici erori la inceputul instalarii, dar nu trebuie sa intri in panica pentru ca au suport bun si raspund destul de rapid.
Vei primi, la inceput un cont de DEMO, pentru testarea platilor, ulterior urmand ca dupa teste sa primesti un cont de LIVE cu toate setarile aferente.
Sunt foarte atenti la toate detaliile pe tot parcursul procesului de implementare, si nu-ti vor activa contul pana nu se vor asigura ca totul a fost realizat incotmai cu ghidul si instructiunile lor.
Vei primi un ghid de bune practici pe care va trebui sa il respecti intocmai pentru a-ti testa si verifica site-ul in vederea obtinerii contului live, procedura care poate ajunge sa dureze chiar si 2 saptamani.
De asemenea, ei solicita in mod obligatoriu sa adaugi in Footer-ul site-ului tau logo-ul procesatorului.
La fel ca si la PlatiOnline se poate opta pentru diverse servicii de plata: plata cu cardul in rate fara dobanda, plata cu card cadou sau card de vacanta.
Implementarea fiecarui serviciu implica o munca separata deci si un cost aferent. Adauga in site doar acele metode de plata pe care clientii/prospectii tai le-ar putea folosit.
EuPlatesc - Tranzactionare rapida, usoara si sigura

Nu toti procesatorii de plati iti dau posibilitatea sa incasezi bani in valuta, in cazul in care doresti sa vinzi in afara Romaniei.
EuPlatesc, companie 100% romaneasca, iti pune la dispozitie aceasta optiune.
Pe langa serviciile pe care le au si procesatorii mai sus mentionati, cei de la EuPlatesc au mers putin mai departe si au dezvoltat servicii pentru Turism, Corporate, Servicii pentru Universitati si Servicii pentru Parteneri, inclusiv Serviciul EuPlatesc Donations.
Are aceleasi servicii precum Netopia: Link2Pay, Pret dinamic Produse, SMS, plati in rate, plati recurente dupa cum poti vedea si infrographic-ul de la finalul articolului.
Implementare si configurare
Usor de implementat si activat, vei primi de asemenea un plugin (modul) pe care va trebui sa il instalezi pe site in care vei adauga API-key si credentiale de logare.
Solicita si ei respectarea unor prevedere cuprinse intr-un ghid de bune practici, dar nu sunt asa de exigenti precum cei de la Plationline.
Va trebui sa le soliciti testarea implementarii si trecerea de la testare (varianta demo) la varianta live, proces care poate dura doar pentru pentru acest pas, o saptamana.
Viva Wallet

Un furnuzor de plati online cu origini inafara Romania, dar care s-a extins si in tara noastra, deja de cativa ani.
ViVa Wallet vine cu o inovatie: si anume faptul ca iti da posibilitatea de a incasa direct in contul tau fara a trece prin intermediul lor, si sa fi nevoit(a) sa astepti trecerea perioadei de decontare.
Acest important avantaj coroborat cu posibilitatea de a folosi aplicatia direct de pe telefonul tau, urmarind platile, facand la randul tau plati .
Fiind o companie international ofera posibilitatea de-a vinde la nivel international, practic automat poti scumpara/incasa in diferite monede intermationale.
Pun si ei la dispozitie atat plata unui pret dinamic in functie de valoarea cosului cat si implementarea unui link de plata personalizat.
In zona de „My Account” ai la dispozitie mutle alte functii dar si statistici utile pentru administrarea si raportarea platilor online.
Implementare
Instalarea plugin-ului se face rapid si confortabil, trebuie doar sa-l instalezi din sectiunea de module care pe oricare altul.
Un aspect de asemenea interesant, este ca dupa ce ti-ai creat contul si ai adaugat toate detaliile firmei, poti face implementarea modulului de plati online rapid, fara a necesita o verificare a implementarii din partea lor.
In platforma vei gasi chei API pentru majoritatea platformelor de tip e-commerce, iar dupa ce ai instalat modulul, la setari, va trebui sa adaugi aceste chei pentru a lega modulul de contul tau Viva Wallet
Stripe Gateway
Unul dintre cei mai scumpi procesatori de plati online.
Daca pana acum cativa ani nu o puteai implementa in Romania, iata ca au extins granitele si au ajuns si in Europa, mai ales in zona tarilor Balcanice.
In ultima perioada au dezvoltat o gramada de integrari cu alte aplicatii si programa utile in mediul online.
Implementarea platii online
Un plug-in foarte bine dezvoltat, care se poate instala din sectiunea „Adauga un modul”, urmand ca dupa ce ti-ai creat cont la ei sa iti iei API Key-urile, userul si parola si sa le adaugi in setarile plug-in-ului din zona de plati WooCommerce.
Trebuie sa ai in vedere aspectul financiar pentru acest procesator de plati. Sumele pe care le cer nu sunt deloc mici, spre deosebire de procesatorii de plati on-line din Romania.
Daca cei din Romania iti solicita un procent fix, cei de la Stripe vor taxa pe langa comisionul in procente care este de 1.4% pentru platile cu carduri Europene + 1 leu, sau 2.9% + 1 Leu pentru platile internationale la care se va mai adauga:
- 08% pentru orice plata efectuata si care are status OK;
- 5% pentru facturare direct din platforma lor;
- 25% suplimentar, daca vanzarile tale cresc in volum.
LibrayPay

LibraPay este serviul de plati online furnizat ce apartine bancii Libra. Avand acest avantaj al unei banci in spate, sistemul lor de plata online aduce trei avantaje foarte importante:
- Administratorul are posibilitatea de-a gestiona dintr-un singur loc toate tranzactiile online si toate conturile firmei activa la Libra;
- Optiunea de-a configura validare manuala sau automata pentru incasari;
- Cea mai rapida perioda pentru decontarea incasarilor T+1.
Pe langa acestea, nici serviciul de Wallet LibraPay nu este de neglijat, ajutandu-te sa centralizezi incasarile in aceeasi infrastructura indiferent de canalul de vanzari folosit.
Aceste facilitati pot duce la castiguri enorme de timp, mai ales cand vorbim de volume medii si mari de comenzi pe zi.
Implementarea sistemului plata online
Pentru a avea access la modul, va trebui sa ai contract direct cu ei, urmand ca apoi sa il descarci si sa il instalezi.
Nu este cel mai intuitiv proces de implementat, daca nu ai pe cineva care sa stie programare, poti apela la serviciile unei agentii web sau chiar la servicul lor de suport oferit de LibraPay.
ING PAY
ING PAY este sistemul de plati online pus la dispozitie de banca ING. Din pacatea acestea este disponibil doar pentru companii care au un volum de vanzari de peste 50.000 de euro.
In 2023 nu au dezvoltate module pentru cele mai cunoscute platforme CMS, exceptie face o singura platforma, plata online prin ING de la Gomag.
Din acest motiv, implementarea plati cu card-ul de la ING poate fi mai costisitoare comparativ cu celelalte solutii deoarece implica adaptarea solutiei loi la site-ul propriu cu ajutorul programarii.
Noi, la WebHipsters, n-am folosit niciodata acesta solutie, nu am avut sansa de-a lucra cu un site construit pe aceasta platforma.
Pe langa site-urile realizate pe Gomag, ca exemplu de comerciant care are aceasta solutie implementata ar fi: Digi sau Engie.
Concluzie
Nu conteaza doar valoarea comisionului pe care il vei plati la tranzactiile facute prin site-ul tau, ci pentru o alegere potrivita este important sa analizezi ce-ti poate oferi un procesator din toate punctele de vedere.
Fiecare operator de plata on-line are politica lui de transfer bancar, astfel ca doar la o anumita valoare, banii tranzactiilor vor intra in firmei tale.
Aceste detalii se regasesc in contractul pe care il vei incheia cu acel procesator de plati si poate fi negociat in mica masura.
Realizeaza o documentare amanuntita, vezi competitia cu cine lucreaza, solicita recomandari, arunca o privire pe recenzii, pentru a putea face alegerea potrivita.
Cumpara oricand, de oriunde si orice in siguranta.
Sfaturi pentru cumparaturi in siguranta pentru persoane fizice si juridice
Infografic Procesatori de plati
Criteriu | Netopia | EuPlatesc | Plati Online | Libra |
Link de Plata | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Transfer Bancar | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Pret dinamic | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Plata in rate | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Abonamente | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Plata prin SMS | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Plati Internationale | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Plati in valuta | Toate | EUR, USD, GBP | USD, EUR | EUR |
Accepta Crypto Monede | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Smart POS (pe telefon) | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Taxa creare cont | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Taxe lunare | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Comision | Pers Fiz 0.99% + 0.30 lei + TVA Pers Jurid 2.3% + 0.30 lei + TVA | 1-4..2% 1% + 0.25 RON/tranzactie (Comenzi < 350 RON) | 0.95% + TVA pentru Comenzi < 350 RON 0.8% + TVA pentru Comenzi > 350 RON 0.5 RON + TVA pentru Comenzi > 350 RON | Pers Fiz 1.02% Pers Jurid 1.75% |
Decontare | T+3 pentru sume > 100 RON | Saptamanal sau la sume > 1.000 RON | Saptamanal | T+1 |
Checkout pe site/extern | Checkout extern | Checkout extern | Checkout extern | Checkout extern |
Pagina de plata in mai multe limbi | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Personalizare pagina plata | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Support international | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Implementare* (1-10) | 7 | 9 | 7 | N/A |
E-Commerce | Woocommerce, Magento, Shopify, Gomag, ContentSpeed, | Woocommerce, Magento, Prestashop, Opencart, etc. | WooCommerce, Magento, Shopify, Prestashop, OpenCart, Gomag, etc. | WooCommerce, Magento, Shopify |
Programe Facturare** | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill | 2Invoice, EasyBill, Factureaza, Facturis, FGO, SmartBill |
IOS / Android | ![]() | ![]() | Android | IOS & Android |
Alte Integrari | Posta Romana |
* Este o evaluare subiectiva bazata pe experienta noastra in implementarea cu modulul woocommerce.
** Programul de facturare ales trebuie sa fie compatibil cu CMS-ul (woocommerce, etc.), indiferent de procesatorul de plata online alex.
Daca ai vreun furnizor de plati online pe care ai vrea sa il adaugam in aceasta analiza, lasa-ne un comentariu.
Comment (1)
[…] de domeniul în care activează business-ul tău, acțiunea de implementare plata cu cardul pe site, reprezintă o modalitate prin care produsele și serviciile tale devin accesibile pentru o marjă […]