Site WordPress vs Site Personalizat [INFOGRAFIC]

Distribuie Articolul

Site WordPress vs Site Personalizat [INFOGRAFIC]

Inainte de a incepe dezbaterea, trebuie sa avem in vedere 2 tipuri de site-uri: site-uri de prezentare si site-uri de tip e-commerce (magazinele online).

Acum articolul va fi impartit in 2 capitole disticte:

  • Site de prezentare WordPress vs Site de prezentare personalizat;
  • Magazin online WordPress vs Magazin online personalizat;

Printr-un site de prezentare ne referim la site-urile prin care se promoveaza anumite servicii cum ar fi: servicii medicale, servicii juridice, servicii de arhitectura si multe alte spre deosebire de un magazin online unde totul se concentreaza pe comercializarea de produse

Pentru crearea unui site de prezentare (chiar si magazin online) va trebui sa iti pui pe o foaie harta site-ului (cate pagini sa contina), ce functionalitati vrei de la site (formulare de contact prin care utilizatorii sa iti lase mesaje sau sa raspunda la chestionare).

Daca se complica site-ul si iti dai seama ca ai nevoie de multe functionalitati, ai mare grija ce alegi.

Site de prezentare WordPress vs Site de prezentare personalizat

Crearea unui site de prezentare personalizat

Pana sa invat sa lucrez in wordpress, am creat multe site-uri de prezentare personalizate, care mi-au furat o galagie de timp si nervi.

Dar in acelasi timp au fost usor de implementat pe serverul domeniului.

Din punctul de vedere al banilor, pot spune ca este destul de ieftin, dar greu de administrat dupa ce site-ul este live.

In momentul de fata exista cateva tool-uri care ajuta crearea unui site de prezentare, rapid.

Aici ma refer doar la unul dintre ele, si anume Bootstrap (Bootstrap este cel mai popular CSS Framework), pentru dezvoltarea site-urilor care au si partea de responsive (modul de afisare pe mobil), implementata. Iar pana acum au ajuns la varianta 4.

Exista chiar si teme de Bootstrap, unele pe bani, altele gratuite, in care poti lua acele fisiere, le urci pe serverul site-ului, schimbi pozele si textele dupa bunul plac si gata – ai site.

Problema este limbajul (limbajul web – html) in care sunt scrise fisierele, iar daca nu esti familiarizat cu el, va trebui ca de fiecare daca cand vrei sa faci modificari, sa il rogi pe web-designer-ul site-ului sa iti faca acele modificari.

Limbajul Html nu este un limbaj de programare, fiind usor de inteles daca esti dispus sa il inveti, existand chiar si o platforma interesanta unde ti se explica pas cu pas cum sa creezi un site in html (https://www.w3schools.com/ ).

Mentenanta

Partea de mentenanta este destul de costisitoare, iar de fiecare data cand vrei sa faci modificari, va trebui sa tii legatura cu pe web-designer-ul.

Cum spuneam si mai sus, daca esti familiarizat cu limbajul, nu va mai fi nevoie de costuri pentru a-ti adauga continut nou, sau crearea de pagini noi.

Avantaje

Costul de creare unui site personalizat, fara baze de date in spate, este unul destul de mic, spre deosebire de wordpress.

O tema buna de Bootstrap este undeva la maxim 60 de euro – cele mai scumpe si bine create.

Nu va trebui sa iti faci grija de modul de afisare pe mobil, iar viteza de incarcare va fi destul de rapida, tocmai pentru ca site-ul nu va avea functii care sa incarce viteza de afisare.

Dezavantaje

Daca nu esti familiarizat cu limbajul html, editarea este dificila.

Daca vrei functionalitati precum un formular personalizat, va trebui sa angajezi un dezvoltator web care sa iti creeze in spatele siteu-lui tot ce este necesar (baze de date si alte functii) pentru ca prin completarea formularului de catre utilizator, tu sa primesti toate datele introduse – costuri ridicate pentru implementare.

E posibil ca dupa 6 – 7 ani sa fie depasit tehnologic.

Crearea unui site de prezentare in WordPress

Aici nu incape indoiala sa nu platesti un web-designer pentru instalarea unui site wordpress. Sunt destul de multe argumente prin care sa iti demonstrez ca asa e.

Platforma wordpess este o platforma gratuita, pe care o data instalata pe un server, vei avea acces la instrumente de creare de pagini si multe altele, inclusiv se creaza baza de date in spate care ajuta utilizatorul pentru adaugarea de formulare oriunde vrea.

Dezvoltatorii platformei au pus la dispozitie foarte multe tutoriale de instalare, creare de pagini, inclusiv cum sa iti adaugi formulare in continutul paginilor.

Din momentul instalarii unui site wordpress, utilizatorul va avea acces la putine functionalitati, el urmand sa instaleze plugin-uri (module ) pentru ca site-ul sa aiba functionalitatile dorite. De asemenea exista module gratuite, dar si module pe bani.

Ca si pentru crearea unui site personalizat, exista teme de wordpress.

Acestea sunt la fel ca si modulele, unele gratuite (cu putine functionalitati).

Dar si pe bani (multe dintre cele pe bani vin cu module gata instalate, nemaifiind nevoie sa cauti module pentru functionalitatile site-ului).

Temele wordpress care costa, au un pret care poate ajunge si la 200 de euro, dar gasesti teme foarte bune si la 60 de euro.

Platforma WordPress, o data instalata, iti da posibilitatea de administrare a site-ului, prin introducerea unui user si parola prin care se pot gestiona paginile, imaginile, filmuletele (daca vrei videouri pe site).

Mentenanta

Daca esti dispus sa inveti sa iti gestionezi administrarea site-ului WordPress, le poti face singur, fara ajutor.

Va fi totusi dificil sa faci actualizari ale site-ului – de multe ori in urma actualizarilor acestea pot duce la erori.

Dupa predarea site-ului de catre designerul web, nu este obligatoriu, dar eu te sfatuiesc sa inchei un contract de mentenanta.

Prin acest contract designer-ul web se obliga sa iti faca actualizarile temelor wordpess si a modulelor aferente si sa iti faca modificari ale continului atunci cand ai nevoie, fara ca site-ul sa aiba erori.

Dezvoltatorii platformei WordPress fac actualizari periodic, imbunatatind functionalitatile, asta insemnand ca interactiunea cu mentenanta site-ului sa fie destul de frecventa.

Mai mult decat atat si dezvoltatorii modulelor fac actualizari destul de frecvente, pe care va trebui sa le faci la fel de frecvent pe site-ul tau.

Asa cum am spus si mai sus, actualizarile pot duce la erori si doar un profesionist poate avea grija ca aceste probleme sa nu se intample.

Avantaje

Afisare atat pentru dispozitivele mari precum Desktop si Laptop, cat si pentru Tablete si Telefoane Mobile.

Modificari rapide ale continului.

Poti modifica continultul paginilor sau imaginilor, daca esti dispus sa inveti administrarea site-ului wordpress

Viteza de incarcare a site-ului buna.

Se pot crea copii de rezerva, asfel incat in urma unei erori ale site-ului, sa se poata reinstala site-ul de la ultima copie salvata.

Nu va fi depasit tehnologic dupa 6 – 7 ani din cauza actualizarilor periodice care se fac (cam o actualizare pe luna).

Dezavantaje

Cost mediu spre ridicat, de creare a unui site in wordpress, daca vrei sa adaugi functionalitati speciale.

Exista situatii in care sa fie necesar un anumit tip de functionalitate, drept pentru care sa fii obligat sa dai banii pe un modul care sa faca ceea ce cauti.

Actualizari prin care se poate distruge site-ul, daca user-ul vrea sa faca singur, fara ajutorul web-designer-ului, aceste actualizari.

Magazin online WordPress vs Magazin online personalizat

Aici, pot spune cu mana pe inima, ca problema sta fix invers.

Daca vrei sa iti faci un magazin online, trebuie sa te gandesti la:

  • ce buget esti dispus sa aloci pentru crearea lui;
  • numarul total de produse;
  • numarul de pagini;
  • ce functionalitati sa aiba.

Personalizat

O sa incep cu un Magazin online personalizat, care dupa parerea mea, poate fi echivalentul unei aplicatii.

Gandeste-te la o aplicatie de mobil, sau chiar o aplicatie pentru Windows 10.

Necesita mult timp de implementare, o mica armata de programatori care va trebui sa aiba toate informatiile necesare pentru intelegerea functionalitatilor siteu-lui tau.

Cunosc magazine online „custom” care au ajuns ca pret final, la o suma de peste 15.000 de euro, dar avand si peste 10.000 de produse.

Nu te poti apuca de crearea unui astfel de site fara sa faci un plan concret de cheltuieli, timp si resurse pentru implementarea lui si punerea lui online.

Mentenanta

Aproape in fiecare zi vor aparea probleme (care se pot rezolva rapid sau nu). Mentenanta trebuie stabilita de la inceput pentru a evita eventuale neintelegeri intre parti.

Avantaje

Un numar mare de produse pe care le poti pune pe site.

Functionalitati unice pentru site, produse si altele.

Statistici si rapoarte detaliate.

Incarcare rapida a site-ului.

Securitate mai buna.

Dezavantaje

In primul rand – Cost mare.

Depinzi de echipa initiala de programatori.

Editare dificila.

WordPress

Pentru crearea unui magazin online in wordpress, va trebui sa ai in vedere ca nu poti avea la fel de multe functionalitati ca intr-un site personalizat, sau cel putin vei fi obligat sa platesti destul de mult pentru a achizitiona module e-commerce care sa faca ceea ce vrei.

Daca ai in vedere crearea unui magazin online cu un maxim de 1000 de produse, wordpress este cea mai buna varianta.

Pana acum 3 – 4 ani, magazinele online create in wordpress suportau un maxim de 2000 de produse testate si daca site-ul era pus pe un server bun, timpul de incarcare a site-ului era relativ bun – ce era peste 2000 incepea sa faca probleme la incarcarea site-ului mai ales pe mobil unde conexiunea era mai lenta.

Dezvoltatorii modulelor speciale de e-commerce (in cazul de fata a modului Woocommerce), folosite pe platforma wordpress, au tot optimizat acest lucru si din cate am citit pe forum-uri de specialitate, acum suporta (testat) chiar si 10000 de produse.

Mentenanta

Cum spuneam si la capitolul cu site-ul de prezentare in wordpress, actualizarile pot fi o problema.

Din acest motiv numai un administrator de site poate avea grija ca aceste actualizari sa nu duca la erori grave, mai ales ca aici vorbim de un magazin online.

Avantaje

Cost total redus de creare a unui magazin online prin platforma wordpress.

Incarcare rapida a site-ului daca ai pana in 10000 de produse.

Iti poti adauga singur produsele, fara sa fii nevoit sa apelezi la un administrator de site.

Poti corela plata online cu generarea de facturi si generarea AWB-urilor destul de usor.

Rapoarte ale vanzarilor direct din platforma WordPress pe care le poti descarca in format .pdf

Module de plata precum plata la destinatie sau in cont bancar usor de instalat.

Corelarea facila a platilor on-line cu facturi si AWB.

Dezavantaje

Incarcare greoaie daca vrei un numar mare de produse.

Actualizari care pot duce la erori grave.

Nu poti avea acces la functionalitatile unui modul in mod direct (modulele vin ca niste aplicatii in cadrul platformei WordPress, pe care le instalezi si gata).

Concluzie

Bineinteles ca exista si alte platforme de magazine on-line, cum ar fi: Magento, PrestaShop si OpenCart. Recomandarea mea ar fi sa alegi asa:

  • WordPress – daca ai intre 1000 si 3000 de produse;
  • OpenCart sau Magento – daca ai peste 3000 produse;
  • PrestaShop cand nu ai cunostinte tehnice si nu iti premiti colaborarea cu o agentie.

Cauta online cat mai multe forum-uri referitoare la crearea site-urilor si fa-ti o parere personala despre cea mai buna platforma de creare a unui site.

Apoi solicita oferte de la mai multe firme de web-design si alege cea mai buna oferta.

In fuctie de portofoliul lor (cate site-uri au creat pana acum, cate dintre ele sunt on-line si cate sunt si magazine on-line) si review-urile lasate de clienti.

Daca ai dubii, mergi pe recomandari. Vor fi intotdeauna cele mai oneste si vei merge la sigur.

Daca ai nevoie de ajutor cu dezvoltarea unui site wordpress sau a unui site custom, nu ezita sa ne soliciti si noua o propunere.

Lasă un răspuns