Top 3 editoare de continut pentru WordPress

Distribuie Articolul

Top 3 editoare de continut pentru WordPress

Editoare de continut pentru WordPress sunt acele programe prin intermediul carora adaugi si modifici continutul dintr-un astfel de site.

Cand vine vorba de editoarele de continut, utilizatorii de WordPress aleg acele editoare care sunt usor de folosit si in acelasi timp sa aiba destul de multe functionalitati.

Stiu ca intru intr-o zona de “razboi” ca sa zic asa, dar am sa intru putin acest “conflict”.

Voi pune in balanta 3 cele mai utilizate editoare de text: Gutenberg (unul dintre editoarele implicite cu care vine WordPress-ul), WpBakery si Elementor.

Editorul Gutenberg

Probabil cel mai stabil editor de text din lumea WordPress, care poate fi integrat in orice site.

Are un aspect neprietenos si foarte complicat la prima verdere.

Unele teme, pe care vrei sa le instalezi pe site-ul tau WordPress, dezactiveaza acest editor, folosind in schimb editorul cu care vine tema respectiva.

Cum spuneam, el nefiind prietenos, are totusi cateva aspecte interesante si anume faptul ca nu mai trebuie sa deschizi sectiunea (apasand modul de editare), ci iti da voie sa adaugi text direct, atunci cand esti in interiorul unui articol

Pentru a putea avea acces la zona de inserare blocuri (butoane, paragrafe, imagini, media, coloane, s.a) trebuie sa apesi pe butonul albastru „+”, din dreapta sus

Optiuni Gutenberg

Care iti va deschide zona de Blocuri/Modele/Media, pe care le poti insera in cadrul articolului tau.

Optiune Gutenberg

Daca nu intuiesti unde se afla anumite setari, va fi o mare provocare daca vei dori sa folosesti pentru prima oara acest editor de text, dar pentru crearea unui site cu buget redus, acest editor isi va face treaba linistit.

In rest, este destul de stufos, putand adauga elemente din blog, precum articole deja publicate ca si grid de articole sau slider, poti adauga elemente Woocommerce sau alte elemente ale temei sau ale altor module precum Slider Revolution.

Pe www.youtube.com  vei gasi foarte multe tutoriale de folosire a acestui modul de editare text.

Avantaje

  • Cu siguranta un modul care este foarte stabil si care foloseste mult mai putine resurse ale serverului atunci cand este folosit;
  • Actualizari frecvente si noi imbunatatiri ale aspectului;
  • Accepta integrare cu alte module;
  • Multe functionalitati pe care alte module dau acces doar in varianta platita.

 

Dezavantaje

  • Deloc intuitiv mai ales pentru cei care folosesc de putin timp platforma WordPress;
  • Multe setari sunt ascunse in spatele unor butoane care nu spun ce fac (nu exista text langa acele butoane).

Editorul WP Bakery

Un editor de text foarte organizat, iar in varianta platita ai acces la foarte multe functionalitati inclusiv adaugare text sau creare pagini cu AI.

Are 3 variante de pret si toate 3 sunt cu plata pe viata, avand acces la actualizari si imbunatatiri atata timp cat folosesti acest editor.

Preturile se pot gasi in acest link >>

Mai nou, in ultimele actualizari ale modulului, creatorii lui au adus imbunatatiri semnificative – pe langa AI, au dezvoltat si partea de SEO, adica iti poti face SEO direct din editor, in pagina pentru care vrei sa faci SEO.

Are doua moduri de editare: Editor de backend si Editorul de Frontend

Fata de editorul Gutemberg, vine cu mult mai multe functionalitati, iar una dintre ele este aceea de a-ti putea construi sectiuni pe coloane de la 1 la 12 coloane, ceea ce primul editor este, sa ii spunem, „corigent”.

Editorul WP Bakery Backend

Elemente WP Bakery

Pe langa multitudinea de elemente pe care le poti adauga intr-o pagina construita cu WPBakery, se adauga si posibilitatea de a-ti alege Template-uri (Sabloane) de pagini, in functie de designul dorit, fara a fi nevoit sa incepi un design de la zero.

Are suport pentru module diferite cum ar fi Woocommerce, Contact form7, Revolution Slider, Ninja Forms sau Essential Grid, si altele.

Aspectul cu care iti ia ochii acest modul este faptul ca il ai pe viata, fara abonamente, dar in spatele acestui pachet frumos se afla anumite pachete de Addons (Functionalitati Suplimentare) care costa suplimentar.

Editorul WP Bakery Frontend

In unele teme sau pe unele pachete mici de gazduire poate da erori, iar acestea pot fi: erori de incarcare a editorului pe parte de frontend, intreruperea conexiunii cu baza de date, sau pur si simplu caderea serverului cu totul pret de cateva minute.

In rest, poate fi un aliat pentru cei care sunt la inceput in WordPress si cu cateva tutoriale despre cum sa folosesti modulul in partea de frontend si nu numai.

 

Avantaje

  • Destul de intuitiv;
  • Foarte bine documentat si actualizat;
  • Gaseti foarte multe elemente de construire a unei pagini;
  • Template-uri pentru pagini, fara a fi nevoit sa creezi o pagina de la zero;
  • Compatibilitati cu cele mai uzuale module, inclusiv cel de Woocommerce;
  • Unele teme il au integrat ca si modul de editare direct;
  • Support rapid;
  • In unele cazuri, editorul este inclus in pretul temei;
  • Compatibil cu foarte multe teme Wordpres / WooCommerce.

 

Dezavantaje

  • Poate da erori pe serverele cu resurse mici;
  • Incompatibilitati cu anumite teme sau module si de aici erori masive.

Editorul Elementor

Vine cu doua versiuni de utilizare: varianta gratuita si varianta pro

Creatorii acestui modul au inceput cu un modul de editare text, ulterior dezvoltandu-si inclusiv teme, iar pe langa asta, dandu-ti posibilitatea de a-ti lua gazduirea direct de la ei.

Are doar optiunea de a crea continut prin Frontend, ceea ce ii confera o particularitate aparte.

Probabil cel mai in trend editor de text, pentru a cumpara varianta pro trebuie sa platesti un abonament care variaza de la 60 euro/an pana la 200 euro/an, in functie de ceea ce iti doresti de la acest modul.

Mai multe despre pretul acestui modul gasesti aici >>

Se lauda cu compatibilitate pentru foarte multe module, atat cele de la Woocommerce, cat si cele ce tin de functionalitati precum formulare de contact, diferite tipuri de slidere de imagi, s.a.

Are propriul lui formular de contact, fara a mai fi nevoit sa iti instalezi unul suplimentar si de asemenea functionalitate de pop-up.

Ceea ce este un mic dezavantaj, care se regaseste si la Gutemberg, nu este prea intuitiv mai ales ca este destul de stufos cand vine vorba de functiunalitati si elemente pe care le poti adauga intr-o pagina.

Avantaje

  • Poti crea atat pagini, cat si site-uri, prin folosirea de template-urile cu care vine acest modul;
  • Rapid si curat cand vine vorba de viteza de incarcare;
  • Poti folosi un pachet care include Gazduire + Editorul de text.

Dezavantaje

  • Varianta gratuita are destul de multe erori si in acelasi timp este constrans de functionalitati asfel incat sa fii obligat sa iti iei unul dintre pachetele pro
  • Incompatibilitati cu unele teme si module, iar de aici multe batai de cap
  • Erori severe la unele actualizari, fiind nevoit uneori sa revii la o versiune mai veche a modulului pentru a-ti salva site-ul

Concluzie

In functie de ceea ce iti doresti de la site-ul tau si/sau ce iti recomanda unii designeri de site-uri pe blogurile lor, alegerea este a ta.

Chiar daca nu am intrat in detalii in multe privinte, la fiecare modul, fa-ti un research despre aceste module si de asemenea, daca mai gasesti si altele, incearca sa le instalezi pe un site de lucru (staging) si sa te „joci” cu ele – numai asa poti sa iei cea mai buna decizie.

Foarte important de avut in vedere. Daca ai construit o pagina cu un anumit editor, tot cu acela sa faci schimbari in viitor. Daca schimbi editorul unei pagini deja existente, vor aparea foarte multe erori.

Lasă un răspuns