Cum sa setezi contul de mail pe dispozitivele Smart

Mobile devices

Distribuie Articolul

Cum sa setezi contul de mail pe dispozitivele Smart

Dupa cum ziceam si in capitolul de instalare a contului de mail pe clientul din calculator, majoritatea aplicatiilor de pe mobil au versiuni noi care au baze de date care contin majoritatea Protocoalelor (Google, Yahoo, Outlook.com si altele).

Dar cand vine vorba de instalarea contului personal (cel de la serviciu, spre exemplu nume.prenume@domeniu.ro), va trebui sa adaugi manual protocoalele si porturile de Securitate.

Acestea din urma le vei sti doar daca iei legatura cu serviciul IT de la tine din firma/companie.

Fie ca instalezi pe un Telefon Smart Apple, fie ca instalezi pe un Smart Android, principiul e acelasi.

Ca sa intelegi putin functionalitatea unui telefon smart, trebuie sa stii ca orice telefon se comporta ca un minicalculator personal, unele fiind atat de puternice, incat pot ajunge la performantele unui laptop.

Si cum telefoanele sunt niste mici calculatoare personale, ele au nevoie de un Sistem de Operare (ca exemplu Windows 10, pe un laptop), pe care sa se instaleze un client de mail.

Mai trebuie sa stii ca toate sistemele de operare vin cu aplicatii inhouse, deci practic nu trebuie sa instalezi vreo aplicatie cu rol de client de mail.

Sistemele de operare pentru telefoanele mobile sunt de 3 tipuri:

 • Android – Sistemul de operarea al telefoanelor Samsung, Sony, HTC s.a.
 • IOS (iPhone OS) – Sistemul de operare al telefoanelor Iphone
 • Windows Mobile – Sistemul de operare al telefoanelor de la Microsoft (nu este atat de popular ca celelalte doua sisteme)

Setarea unui cont de email pe un telefon sau tableta cu Sistem de Operare Android

Pentru inceput vom incerca instalarea unui cont de mail personalizat (altul decat cele de la Google sau Yahoo), pe un telefon Samsung.

Cum ziceam sistemul de operare de la Samsung vine cu aplicatii personale, iar pentru mail exista aplicatia “Email”.

pictograma setare cont maiil personal pe telefon

Primul pas este sa deschizi aplicatia, care va afisa o imagine cu textul “Set up account” si cu 2 sugestii de setarea a contului.

In cazul in care ti-ai setat contul de google ca cont general al utilizatorului de telefon (prin care vei putea cauta, descarca si instala aplicatii, aplicatia “Email” iti va afisa 2 optiuni:

 • sa adaugi contul de google in conturile de mail;
 • sa iti adaugi un cont nou de mail ceea ce vom face si noi (deci click pe add new account).
pasul 1 instalare cont mail personal pe telefon mobil

In prima casuta vom adauga adresa de mail, apoi parola – pentru o mai buna gestionare, o sa te rog sa bifezi show password ca sa nu fii nevoit sa o adaugi din nou in caz ca ai gresit-o, deoarece iti va sterge si campul de mail.

pasul 2 instalare cont mail personal pe telefon mobil

Nu vei da click pe sign in, ca sigur iti va da eroare, ci vei da click pe celalat buton “Manual setup” care te va duce catre setarile serverului.

Nu inainte de a-ti afisa un popup (fereastra suplimentara) in care va trebui sa selectezi ce fel de cont vrei sa folosesti: POP3, IMAP sau Microsoft Exchange ActiveSync.

pasul 3 instalare cont mail personal pe telefon mobil

Se va deschide o fereastra tip pop-up si bineinteles ca vei bifa IMAP Account.

pasul 4 instalare cont mail personal pe telefon mobil

El va incerca sa presupuna contul tau de mail, completand automat campurile, doar ca in unele casute va trebui sa scrii manual exact setarile contului tau:

 • La email address – adresa ta de mail (care este autocompletata);
 • Username-ul – il completeaza programul ca implicit fiind numele tau dinaintea domeniului de mail, iar tu va trebui sa adaugi si @domeniu.ro;
 • Parola va fi tot autocompletata, dar ca sa te asiguri bifezi si “show password”.

La incoming server:

 • treci serverul de primire pe care il stii de la colegii tai de la IT, care poate fi de forma imap.domeniu.ro sau imap.mail.domeniu.ro sau doar domeniu.ro;
 • tipul de Securitate;
 • portul;
 • la IMAP path prefix lasi gol.
pasul 5 instalare cont mail personal pe telefon mobil

La outgoing server:

 • treci serverul de primire pe care il stii de la colegii tai de la IT, care poate fi de forma imap.domeniu.ro sau imap.mail.domeniu.ro sau doar domeniu.ro;
 • tipul de Securitate,
 • portul.

Din nou la username folosesti si domeniul mailului tau (numeletau@domeniu.ro), iar la sfarsit bifezi “Show password” ca mai sus pentru a fi sigur ca parola nu este gresita.

pasul 6 instalare cont mail personal pe telefon mobil

Ultimul pas este sa apesi pe textul “Sign in” (butonul de jos, dreapta)s care va deschide un popup (fereastra suplimentara) in care iti va confirma conexiunea la server si iti va afisa la final connection ok.

Ulterior, va trebui sa astepti putin ca sa iti descarce titlurile si folderele de pe serverul de mail, exact ca la setarea pe calculator.

pasul 7 instalare cont mail personal pe telefon mobil

Insist in a adauga protocolul IMAP deoarece, spatiul de stocare al telefoanelor este destul de redus (32 Gb, sau 64Gb, uneori si mai mult spre 256GB), iar daca esti un angajat activ care si-a instalat contul de mail pe telefon, vei primi doar titlul mailurilor nu si continutul impreuna cu atasamentele, acestea din urma le vei descarca numai daca vrei.

Spre deosebire de protocolul POP3 care iti descarca tot continutul mailului pe telefon, urmand ca dupa un timp sa primitesti notificari ale sistemului de operare ca nu mai ai spatiu pe telefon.

Setarea unui cont de email pe Iphone, iPad sau iPod Touch

Exista doua moduri de a-ti seta contul de email in aplicatia de pe dispozitivul tau – automat sau manual (exact ca si in exemplul de la android). Hai sa le incercam pe amandoua:

Setarea automata

Daca folosesti un provider gratuit de mail ca: Google, Yahoo, iCloud sau Outlook.com iti poti seta contul de email doar adaugand contul (numeletau@google.com sau numeletau@yahoo.com ) si parola dupa cum urmeaza:

 1. Te duci in Settings >> Accounts & Passwords si dai click (atingi) „Add Account”. Daca folosesti versiunea iOS 10.3.3 sau mai veche, te vei duce la Settings >> Mail >> Accounts si si dai click (atingi);
 2. Selectezi providerul de Mail asa cum ti-am aratat mai sus. In cazul in care nu gasesti providerul tau, selectezi „Other” (aici va trebui sa urmezi instructiunile setarilor manuale);
 3. Introdu contul de mail cu parola aferenta;
 4. Click „Next” si apoi astepti ca aplicatia sa verifice contul de mail si sa descarce mailurile aferente contului;
 5. Apesi Save si gata, contul este activ
pasul 1 instalarea mailului personal pe iphone
pasul 3 instalarea mailului personal pe iphone

Setarea manuala

Voi repeta de fiecare data – pentru a putea seta contul de serviciu de mail pe telefon va trebui sa aflii setarile contului de la administratorul IT din cadrul companiei tale, mai exact va trebui sa stii:

 • adresa serverului de IMAP (imap.exemplu.ro sau mail.exemplu.ro), adresa serverului SMTP (smtp.exemplu.ro sau mail.exemplu.ro) sau adresa serverului POP3 (pop3.exemplu.ro sau mail.exemplu.ro);
 • Tipul de securitate al serverelor (SSL sau TLS);
 • Porturile aferente (993/995 si 465/587 daca sunt securizate, in caz contrar se va folosi portul automat.

*Pentru o setare mai usoara, atunci cand se seteaza contul de mail, sistemul de operare Apple va cauta porturile, iar daca va gasi porturi securizate le va adauga automat.

pasul 1 instalarea mailului personal pe iphone

Din momentul asta urma se vor urmari urmatorii pasi:

 1. Settings >> Accounts & Passwords >> Add Account
 1. Click pe „Add Account”,
pasul 2 instalarea mailului personal pe iphone
 1. In momentul apasari „Add account ” se va deschide o fereastra si vei da click pe elementul „Other” din subsolul listei de provideri si apoi vei atinge sectiunea „Add Account”.
pasul 3 instalarea mailului personal pe iphone
 1. In sectiunea „Other” se da click pe „Add Mail Account”
pasul 4 instalarea mailului personal pe iphone
 1. Introdu credentialele si la sfarsit apesi „Next”:
 • numele tau – acesta va aparea atunci cand vrei trimite mailuri, de aceea ar fi bine sa adaugi Prenume + Nume;
 • adresa de mail (numeletau@exemplu.ro);
 • parola contului;
 • descrierea – la descriere poti folosi un nume al contului, pentru a putea fi urmarit usor pe telefon, in cazul in care optezi sa adaugi mai multe adrese de mail;

*Vei mai adauga inca o data contul si parola la pasul 5.

pasul 5 instalarea mailului personal pe iphone

6. Selectezi tipul serverului ca fiind IMAP si apoi vei introduse credentialele atat pentru serverul de trimitere cat si pentru serverul de primire:
A. IMAP – serverul de primire:
– imap.exemplu.ro sau mail.exemplu.ro;
– adresa de mail (numeletau@exemplu.ro);
– parola aferenta.

pasul 6 instalarea mailului personal pe iphone

B. SMTP – serverul de trimitere:
– imap.exemplu.ro sau mail.exemplu.ro;
– adresa de mail (numeletau@exemplu.ro);
– parola aferenta;
– Selectezi tipul serverului ca fiind IMAP;
– Click „Next”.

pasul 7 instalarea mailului personal pe iphone

7. In urmatoarea fereastra, dezactiveaza sincronizarea cu „Notes” si apoi atinge „Save”. Gata, ai contul de mail setat pe telefon!

pasul 8 instalarea mailului personal pe iphone

Clientii de mail de pe orice platforma, fie ca esti pe calculator, laptop sau mobil, iti dau posibilitatea de a adauga un numar mare de conturi de mail, daca detii mai multe.

Spre exemplu eu detin atat mailul personal, cat si un cont de Yahoo si un cont de Google, drept pentru care le-am adaugat in clientul de mail impreuna cu contul personal.

Stai linistit ca nu vei avea mailurile amestecate, aplicatiile  putand sorta afisarea mailurilor dintr-un singur cont sau mai multor conturi simultan.

Lasă un răspuns